Fick visa id-bricka – nu går Bah Kuhnke till rasistattack mot EU-parlamentet

Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke går till rasistattack mot EU-parlamentet efter att hon tvingats visa id-bricka flera gånger. Inför en bussresa till parlamentet i Strasbourg kände inte chauffören igen henne och påpekade att resan endast var till för parlamentariker – något som enligt henne är ett tydligt tecken på rasistiska strukturer.

Miljöpartiets EU-parlamentariker och toppkandidat Alice Bah Kuhnke drar rasistkortet i en intervju med tidningen The Guardian, som uppmärksammas av Aftonbladet. Hon menar att rasismen mot svarta är utbredd i parlamentet då hon flera gånger stoppats och blivit ombedd att visa sin id-bricka. Bah Kuhnke säger att hon blev förvånad över att hon behövde visa sitt id så många gånger efter att hon kom in i EU-parlamentet år 2019.

Enligt Bah Kuhnke har flera andra svarta parlamentariker varit med om samma sak, och eftersom hennes icke-svarta kollegor uppgett att de inte behövt visa id-bricka lika ofta drar hon slutsatsen att EU-parlamentet har problem med rasism.

– Som svart, som kvinna, är man jäkligt trött på hur rasismen står i vägen. Det blir väldigt tydligt hur den är ett hinder i vägen för människors lika möjligheter att leva sina liv och forma sin vardag, säger hon.

Rasistiskt chaufför?

Som ytterligare bevis tar Bah Kuhnke upp en bussreseincident i Tyskland. Ett gäng parlamentariker skulle åka med en buss avsedd för politiker till parlamentet i Strasbourg, men när chauffören inte öppnade luckan åt henne och hon gick ut för att själv öppna den fick hon en tillsägelse.

Det är inte lätt att vara svart kvinna i EU-parlamentet, anser Bah Kuhnke. Foto: Pixabay

– Då kom han ut och skällde ut mig. ”Vad gör du, det här är en buss för politiker, du ska inte vara här, gå härifrån!”. Precis då kom en tysk socialdemokrat som kände igen mig, och sa att jag var politiker.

Bah Kuhnke tycks mena att chauffören såg det som så otänkbart att en svart person var politiker att han inte öppnade luckan – men chauffören har inte fått ge sin version av händelsen.

Nu skriver både Aftonbladet och The Guardian att endast 4,3 procent av parlamentarikerna tillhör ”rasifierade minoriteter”, och tar upp att bristen på mångfald ”kan bli ännu större om en våg av nya, högerextrema ledamöter väljs in”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter