Filip Sjöström om vägen till framtidens ekonomi

Filip Sjöström är en av grundarna av Frihetsrörelsen, men är också utbildad ekonom på Stockholms Universitet och har läst fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan. Men när Covid-19 pandemin slog till valde Filip att ta en annan väg och jobba med frihetsfrågor istället. Filip menar dock att ekonomiska frågor är högst relevanta att inkludera även när man pratar om frihet. Detta är ett utdrag från intervjun.
Varför har du börjat intressera dig för ekonomi och vad kommer ditt största fokus vara i framtiden?

– Jag har fått en nytändning inom frågan då jag försöker förstå vad som händer i omvärlden. Det börjar alltid med en känsla om att det är något som inte står rätt till. Som vid pandemin fick jag känslan av att något inte stod rätt till. Då gör jag min research och försöker navigera för att kunna ta bra beslut och även hjälpa andra. Därför känns det fint att vara här för att dela perspektiv som jag har. Jag känner samma sak med ekonomin, att det är någonting som är riktigt tokigt och vi behöver åtgärda det för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.

Vad finns det för problem vi behöver åtgärda på hemmaplan här i Sverige? Både på lång och kort sikt.

– Just nu ser vi ju i Sverige att vi har en högre inflation än vi haft på väldigt länge. Vi har väldigt höga räntor till följd av det. Vi ju också de höga elpriserna som gör att ekonomin hos svenskarna är mera pressad. Det gör att det blir utmanande för hushållen. Jag tror det är många som går runt och tänker på ”hur ska jag klara vintern?”, och försöker navigera i det som sker och förstå ”hur ska jag hantera detta?”, ”vad kan jag göra för att känna mig mer trygg?”. För när ekonomin är i gungning skapar det mer otrygghet hos svenskarna.

Vad tror du det kan resultera i om dessa problem inte blir åtgärdade?

– Jag tror att bäst före-datumet för det ekonomiska systemet är här och att det kommer ställas en massa utmaningar. Om man tittar på hur det ekonomiska systemet är uppbyggt i grunden, så bygger det på att hela tiden öka skuldsättningen. Om alla skulle betala av sina lån i hela världen så skulle systemet kollapsa på en gång.

– Det bygger på att man hela tiden lånar mer pengar och att skuldsättningen ska öka i samhället. Det är därför inflation behövs. Det är en del av systemet som vi människor har hittat på och vi har börjat anamma konceptet av pengar. I början fanns ju inte konceptet pengar som det finns idag. Det är det som jag kommit att intressera mig väldigt mycket för och känner att det är det som jag väldigt gärna vill få ut till människor. Förståelsen för vad det egentligen handlar om i grunden.

– Om vi säger att det skulle bli en stor kollaps och att vi helt plötsligt inte kan använda pengar, vad går vi tillbaka till då? Då är det ju byteshandel, att ha någonting av värde och att skapa värde. Det jag ser som är en jättestor utmaning är att människor idag hela tiden jagar pengar och tappar bort vad det egentligen handlar om; självförverkligande, att hitta sig själv, att hitta ett sätt att serva mänskligheten för att skapa värde för andra människor. Inte att inte tjäna pengar.

– I många år har det varit så att om du skapar värde för andra människor så kan du få pengar tillbaka. Men jag känner att vi på väg bort från det, och ser man vad som händer i lite alternativa samhällen som byggs upp, så strävar fler och fler efter byteshandel, delad ekonomi och att mer börjar leva närmare naturen, självförsörjning, odla sin egen mat, bli lite mer fri. Så det är det som är frihet för mig. Ekonomi handlar om hushållning av resurser och nu ser jag att det finns stora krafter som håller mycket i resurserna, matproduktionen, el. Det blir ett stort beroendeförhållande och det hämmar friheten.

Vad kan vi göra för att få folk att bli mer vakna och medvetna? Vad är det du framförallt vill att folk ska bli insatta i när du kommer till dessa ämnen?

– Det som jag vill verkligen folk ska ta fasta på är att vi är i en väldigt speciell tid. Vi är i ett stort skifte där det kommer ske stora förändringar, kanske de största förändringarna på 1000-2000 år för mänskligheten. Det är nog svårt ta in.

– Det som händer nu som det ser ut, är det att det finns en linje som går mer mot att vi ska bo i städer, att vi ska bli mer som robotar, att vi ska koppla upp oss mot AI, mot internet och bli mer transhumana. Att vi tappar förankringen till hur livet egentligen funkar och det är lite samma sak med ekonomin nu.

– Det finns en risk att om det ekonomiska systemet börjar falla, att man kommer att komma in och rädda människor med nytt typ av system. Att man får någon typ av basinkomst, att det blir en slags social credit-system och att man rankas på olika sätt och man måste vara lydig och duktig och följa regler. Då blir man belönad.

– Det skulle kunna bli så för vi är så starkt beroende av ekonomin idag. Om ekonomin håller på att falla sönder är det väldigt många människor som kommer hamna i kris, och bara tar första bästa lösning som ger dem tillbaka deras trygghet. Det är alltid så det fungerar när man inför saker som kanske inte så bra, man skrämmer upp människor och sen så kommer man med en lösning.

– Det som jag skulle vilja prata om är frihet, självförsörjning, att bli oberoende från systemet. Inte nödvändigtvis sluta använda systemet, men att bli mer fri och jag tror att det är många som går den vägen. Odla egen mat så att man blir mer självförsörjande, se till att man kanske har ett mer självförsörjande hus när det kommer till elektricitet. Det är verkligen jätteviktigt som jag ser det.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad är nästa steg och vad kommer ditt fokus ligga på år 2023 och framåt?

– Jag tror att mitt fokus kommer ligga i att bygga upp den här tillvaron som jag pratar om för mig själv tillsammans med andra människor och sedan inspirera fler att göra detsamma.

– Jag är så himla intresserad och nyfiken på vad det nya är som ska komma. Hur kan vi bygga upp det tillsammans? Så jag kommer att fortsätta prata om ekonomi på olika sätt och även hjälpa människor förstå hur hittar man sin gåva man ska ge till världen. Det högsta syftet med livet är att man ska hitta sin gåva så att man kan ge bort den till andra. 

Några avslutande ord till publiken?

Det som jag skulle vilja säga är att läs på om det här med ekonomi och gör egen research. När man börjar titta in och förstå hur konstigt uppbyggt det ekonomiska systemet är får man väldigt mycket nya spännande perspektiv. Det finns mycket mycket girighet och ondska kopplade till pengar så det är en väldigt känslig fråga. Jag känner att 2023 blir ett odlingens år för mig och jag hoppas att det blir det för andra också. 

Om man vill engagera sig och kontakta Filip går det bra att göra det via mail
info@filipsjostrom.se 

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter