FILM: Bondeprotesterna har kommit till Sverige – så gick första demonstrationen

Även de svenska bönderna reser sig mot makthavarna. Nu har en första demonstration hållits i Sverige och förhoppningarna är nu att det ska ge ringar på vattnet och leda till fler demonstrationer.

Frihetsnytt har skrivit ett antal artiklar inför den traktordemonstration som skulle hållas i skånska Hörby under fredagen. Detta är det första uttryck för ett svenskt engagemang i de pågående bondeprotesterna som just nu skrämmer makthavare över hela Europa.

Fredagens demonstration var betydligt fredligare än på många håll i Europa, men visade tydligt att det finns ett folkligt missnöje. Frihetsnytt har tagit emot bilder, filmer och skildringar från våra läsare och denna artikel är er skapelse.

Det ska ha rört sig om uppemot 70 traktorer som deltog på den skånska orten. Utöver dessa deltog även ett par hundra demonstranter, samt ett flertal bilar som deltog i traktorkonvojen som åkte genom orten.

Traktorerna har samlats för avmarsch vid Hörby Lantmän. Foto: Privat
Traktorerna har samlats för avmarsch vid Hörby Lantmän. Foto: Privat

Arrangörerna – ”Den här frågan är viktig”

Frihetsnytt har talat med personerna bakom demonstrationen, Helena N. Olofsson, Oscar Andersson och Jan Ola Mårtensson om demonstrationen. Samtliga känner sig nöjda med arrangemanget. Arrangemanget skedde faktiskt oberoende av de europeiska protesterna och skulle ha genomförts oavsett. Men tack vare det som sker i Europa innebar det extra uppmärksamhet.

Att man valde just Hörby för demonstrationen var på grund av ortens centrala läge, som skulle göra det möjligt att ta sig dit med traktorerna. Demonstrationen var väldigt lokalt organiserad, men enligt arrangörernas bedömning står bönderna över hela Sverige inför samma problem, även om det kan finnas lokala skillnader.

En viktig fråga som de vill uppmärksamma och som sannolikt kommer att få väldigt stor uppmärksamhet under kommande demonstrationer är krisberedskapen för mat. Idag importerar Sverige runt hälften av sin mat, medan de svenska bönderna får EU-bidrag för att låta delar av marken ligga i träda1.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Personerna bakom demonstrationen. Foto: Privat
Personerna bakom demonstrationen, Jan Ola Mårtensson, Helena N. Olofsson och Oscar Andersson. Foto: Privat
  1. ”Träda är åkermark som inte används till produktion av jordbruksprodukter.” Källa: Jordbruksverket []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter