Finanstoppar döms till 1,5 års fängelse i Collector-härvan

Samtliga elva åtalade fälls i Stockholms tingsrätt

Elva finanstoppar dömdes i Stockholms tingsrätt under gårdagen för insiderbrott respektive grovt insiderbrott i den medialt uppmärksammande Collectorhärvan. Däribland Fastighetsbolaget Balders tidigare ekonomidirektör Magnus Björndahl och dess nuvarande finanschef Marcus Hansson som enligt uppgift hade ett nära samröre med Collectors vd Erik Selin vid tiden för brotten. Dessa båda döms för grovt insiderbrott, vilket ger dem fängelse i upp till 1,5 år. Detta sedan tingsrätten kunnat konstatera att det varit fråga om omfattande aktiehandel inom en sluten krets.

Målet avser insiderbrottslighet som ägt rum mellan 2018-2020 i det börsnoterade bolaget Collector AB. Bland annat ska insiderinformation ha utnyttjats under 2020, strax innan bolaget publicerade kursdrivande nyheter, vilket ledde till fördelaktiga aktievinster för de inblandade.

Framförallt har bevisningen visat att samtliga inblandade haft mycket god insyn i Collectors ekonomiska förehavanden, vilket givit dem ett tydligt övertag på aktiemarknaden. Av det skälet ska de dömda nu betala tillbaka aktievinsterna om närmare 2,1 miljoner kronor. De ska även bekosta advokatkostnaderna.

Övriga nio fälldes under gårdagen ”för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation”. Ett brott som de tilldelades villkorlig dom med böter för.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter