Finland – Borgerlig seger i riksdagsvalet

2023-04-02 22:39: 99,4 procent av röstsiffrorna har presenterats och resultatet uppdateras därför inte längre på Frihetsnytt
Det finska riksdagsvalet är avslutat och Finland har fått en ny regering. Segern gick till det borgerliga Samlingspartiet, som med knapp marginal vann gentemot det nationalistiska Sannfinländarna.

Det var en jämn kamp ända in i det sista om vilket parti som skulle få bilda Finlands nästa regering. Samtliga av de tre största partierna, Socialdemokraterna, borgerliga Samlingspartiet och nationalistiska Sannfinländarna låg och vägde på runt 20 procent under kvällen, med endast några promille som skilde dem åt.

Till slut såg det ut att vara Samlingspartiet som vunnit, enligt den preliminära valprognosen som publicerades på Svenska Yle runt 20:35. Segern höll i sig resten av kvällen och när de sista rösterna presenterats bekräftades det att Finland har fått en ny regering, som ersätter den sittande socialdemokratiska.

Röstsiffrorna (i ordningen störst till minst):

  • Samlingspartiet: 20,8 procent (ökade med 3,8 procent sedan 2019)
  • Sannfinländarna: 20,0 procent (ökade med 2,6 procent sedan 2019)
  • Socialdemokraterna: 19,9 procent (ökade med 2,2 procent sedan 2019)

Jämfört med riksdagsvalet 2019 får det konstateras att samtliga av de tre konkurrerande partierna gjorde ett bra val, åtminstone sett till röstsiffrorna. I synnerhet för Sannfinländarna får det sägas ha varit en framgång, eftersom de på allvar utmanade de dominerande partierna och hade otroligt goda chanser att nå regeringsposten.

Ny regering

Det blir Samlingspartiets ledare Petteri Orpo som kommer att få bilda regering och efterträda Socialdemokraternas Sanna Marin som Finlands statsminister.

Det återstår att se huruvida Sannfinländarna kommer att ingå i en regeringskoalition med Samlingspartiet, men enligt experter som Aftonbladet talar med pekar allt mot att ett samarbete kommer bli aktuellt.

Vänstern och Centern backade

De tre största partierna gick samtliga framåt i förhållande till valet 2019. Samtidigt backade flera av de mindre partierna.

Röstsiffrorna (i ordningen störst till minst):

  • Centern: 11,3 procent (minskade med 2,5 procent sedan 2019)
  • Vänsterförbundet: 7,1 procent (minskade med 1,1 procent sedan 2019)
  • Gröna förbundet: 7,0 procent (minskade med 4,5 procent sedan 2019)
  • Svenska folkpartiet i Finland: 4,3 procent (minskade med 0,2 procent)
  • Kristdemokraterna i Finland: 4,3 procent (ökade med 0,4 procent sedan 2019)
  • Rörelse Nu: 2,3 procent (ökade med 2,3 procent sedan 2019)
  • Övriga partier: 0,5 procent (minskade med 2,4 procent sedan 2019)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter