onsdag, 28 september, 2022

Finland några dagar ifrån att ansöka till NATO

Försvarskommittén i Finland säger ja till att gå med i Nato-alliansen

Finland är enligt uppgift bara några dagar ifrån att tillkännage sin ansökan om medlemskap i NATO, efter att landets försvarskommitté på tisdagen utfärdade en formell rekommendation att göra det som det ”bästa alternativet” för att garantera landets nationella säkerhet.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto beskrev den snabba tidslinjen så här: ”När alla våra politiska partier är redo – och det senaste, socialdemokraterna på lördag – då är vi redo att gå som en regering framåt och sedan denna diskussion, naturligtvis, om NATO-medlemskapet, kommer till parlamentet, troligen från och med nästa måndag. Men sedan är vi, efter det, redo att skicka en ansökan.”

Frågan om NATO-medlemskap har gått fort för både Finland och Sverige i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina. Haavisto förklarade ytterligare om båda länderna som söker antagning: ”Jag har verkligen varit för att Finland och Sverige ska gå samman och nu ser det ut som att vi har en parallell process som kan sluta på liknande sätt.” Haavisto underströk att båda skulle lämna in sina respektive ansökningar ”ungefär samtidigt”.

Blinken ger Sverige säkerhetsgarantier

Förra månaden fanns det omfattande internationella rapporter som starkt antydde att ansökningarna skulle lämnas in i mitten av maj. Detta skulle förbereda NATO-alliansen för intensiva diskussioner att följa inför toppmötet som hålls i juni i Madrid. ”Men även dessförinnan kommer NATO definitivt att diskutera denna fråga och vi förväntar oss också att enstaka NATO-medlemsstater kommer att ge sina åtaganden och åsikter omedelbart när Finland och Sverige skickar en ansökan”, sa den finske utrikesministern vidare.

Finland och Sverige har redan vissa sådana löften om militärt stöd under ansökningsprocessen från Washington, där utrikesminister Anthony Blinken i ett möte förra veckan med Sveriges utrikesminister Ann Linde sa att USA är ”berett att tillhandahålla olika former av säkerhetsgarantier” om Sverige ansluter sig till NATO-alliansen.

Själva processen att bli formella NATO-medlemmar skulle sannolikt ta flera månader för Finland och Sverige, även eftersom de 30 alliansmedlemmarna skulle behöva godkänna dess ansökningar med hänsyn till om det ökar säkerheten för organisationen. Frågan som många kritiker ställer sig är om en 130 mils förlängning av fronten mot Ryssland verkligen stärker organisationens säkerhet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar