Finland fick sin egen Erdogan-docka

Finnarna har tagit intryck av Sverige för att motverka ett inträde i krigsalliansen Nato. Under måndagen hölls en demonstration i Finland där en docka föreställande Erdogan kördes runt. Det återstår att se om även Finlands Natoansökan kommer att blockeras av en arg turkisk president.

Tack vare de manifestationer som hållits i Stockholm verkar Sverige slippa ett medlemskap i krigsalliansen Nato. En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängdes upp den 11 januari, följt av en koranbränning utförd av Rasmus Paludan.

På grund av dessa uttryck för yttrandefriheten har Turkiet lovat att man inte kommer att acceptera ett svenskt medlemskap, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Wikipedia/ US Department of State

Dockmanifestation – ett effektivt sätt att reta upp Erdogan

När dock-manifestationen ägde rum i Sverige kom hårda krav från Erdogan att svensk yttrandefrihet skulle strypas. Även om statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström var snabba med att försöka blidka Erdogan, bland annat genom att fördöma aktionen.

Deras fördömanden och öppenhet för att kohandla om yttrandefriheten fick enormt hård kritik från folket och experter, däribland yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Till slut tvingades de Natofanatiska svenska ministrarna att backa från sin vilja att sälja ut svensk yttrandefrihet efter att folket kraftfullt sagt ifrån.

Erdogandocka även i Finland

Under måndagen, den 6 februari, hölls en stor demonstration mot den turkiska regeringen och Erdogan i finska Uleåborg, där krav framfördes på att frige ledaren för det kurdiska kommunistpartiet, PKK, Abdullah Öcalan.

Som en del av demonstrationerna hade man tagit inspiration av Sverige och en docka föreställandes Erdogan skjutsades runt, rapporterar Iltalehti.

– Vi anklagar Erdoğan för terrorism, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, säger initiativtagaren Árpád Kovács till Iltalehti.

Finland tvingas välja sida

Finland som ansökte samtidigt som Sverige, har verkat vara på väg att släppas in i Nato, eftersom de inte retat upp Erdogan i någon större utsträckning. Fram till nu.

Nu återstår att se om Erdogan anser finsk yttrandefrihet vara öppen för förhandling, samt hur den finska regeringen kommer att agera. Kommer statsminister Sanna Marin och den finska regeringen att vara öppna för att gå Erdogan till mötes med hans krav på att grundlagen ska ändras eller kommer de att stå upp för sitt eget folk?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter