Finlands nya regering presenterades

Finlands nyvalde statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet höll under eftermiddagen en pressträff där han presenterade den nya finska regeringskoalitionen. Det blir en sammansättning av Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna som kommer att utgöra regering i Finland.

Det var en kort pressträff på bara nio minuter där statsminister Petteri Orpo meddelade att det blir de fyra partierna Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP (Svenska Folkpartiet) och Kristdemokraterna som nu ska utgöra regeringsunderlaget de kommande åren. Förhandlingarna kommer att inledas under nästa vecka. Partierna har att komma överens om ett regeringsprogram, antalet ministrar, fördelningen av ministerportföljer partierna emellan och vilka som ska bli ministrar.

Vänsterpartierna och De Gröna är ute ur förhandlingarna, och även Centern som inte vill vara med.

– Vi har stora utmaningar, men med denna kombination står vi inte inför det omöjliga, sade Orpo. Det blir kanske sämre i morgon, men i övermorgon får vi det bättre, sade den blivande statsministern förhoppningsfullt. Det som kommer att bli svårast är ekonomin menar han.

– Det blir inte lätt att hitta och enas om budgetåtgärderna, sade Orpo.

Eva Biaudet är den enda i SFP som motsätter sig att regeringsförhandla med Sannfinländarna. Hon tycker fortfarande SFP skulle platsa bättre i en blåröd regering.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra syntes mer än nöjd och var ett enda stort leende redan innan pressträffen.

– Partierna har stora oenigheter som man ändå har enats att förhandla om, sa hon.

Hur klarar sig SFP och Sannfinländarna i invandringsfrågan – era åsikter är ju som eld och vatten, frågade en journalist.

– Det är en förhandlingsfråga, svarade Purra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja… Svenska Folkpartiet är en motsvarighet till (L) i Sverige…..usch och tvi vale.

    Däremot kunde man i Finland förbjuda ” Gröna slipsens vänner:s ” finska avdelning med att ” Föreningen strider mot god sed ”

    Att dra på sig en massa utlänningar från ” Långtbortistan ” strider tydligen inte ” mot god sed ” .

    Jag tycker att Finland istället borde vinnlagt sig att få större delen av sina finska utvandrare att resa hem från Sverige.

    Alla finnar jag känner känner sig finska , vill ha finska maträtter , håller på Finland i sport osv….och längtar hem…–men kommer liksom inte till skott. Finland skulle kunna erbjuda hemflyttande ett resebidrag .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter