Finlands riksdag röstar för Natomedlemskap

Den finska riksdagen har idag med klar majoritet röstat för ett Natomedlemskap och har tagit ett steg närmare krigsalliansen. Roger Richthoff kommenterar utfallet.
Finlands riksdagshus
Finlands riksdagshus. Foto: Wikipedia/ Jyrki Kasvi

Under onsdagen, den 1 mars, klockan 13:05, svensk tid, sammanträdde den finska riksdagen för att rösta om landets medlemskap i krigsalliansen Nato. Svenska Yle sände från omröstningen.

Med klar majoritet (184 Ja mot 7 Nej) röstade ledamöterna för medlemskapet och därmed har ett stort steg tagits för att få in Finland i Nato.

Frihetsnytt har talat med Roger Richthoff, tidigare riksdagsman för Sverigedemokraterna (SD) och ledamot i försvarsutskottet, om utfallet.

Det är nu klart för Finlands del. De inväntar nu Turkiets och Ungerns [ratificeringar], där det inte ser ut som att det skulle vara några större problem, kommenterar Richthoff utfallet av omröstningen.

Motstånd tvingade fram omröstning

Markus Mustajärvi
Markus Mustajärvi. Skärmavbild: Youtube/ Kansan Uutiset

För att Finland ska kunna ansöka om medlemskapet måste det klubbas igenom en lagstiftning om det. Under tisdagen den 28 februari höll finska riksdagen en debatt i frågan. Om någon föreslog att lagförslaget skulle förkastas skulle det därmed gå vidare till omröstning.

Eftersom ledamoten Markus Mustajärvi från Vänsterförbundet, uppbackad av partikamraten Johannes Yrttiaho, yrkade på att det skulle förkastas gick det vidare till dagens omröstning.

Mustajärvi krävde även att kärnvapen under inga som helst omständigheter skulle få placeras på finsk mark.

De källor jag har säger att de har förmedlat [det] tidigare till Nato: att de skriver på avtalet utan förbehåll, men man kommer inte att acceptera kärnvapen på finsk mark, säger Roger Richthoff.

Efter onsdagens omröstning återstår för Ungern och Turkiet att ratificera Finlands medlemsansökan.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter