Finsk Erdogan-docka bemöttes med tystnad

En docka föreställande den turkiske presidenten Erdogan visades upp och förnedrades under en PKK-vänlig demonstration i finska Uleåborg. Rapporteringen i finska medier har varit nästan helt frånvarande. Finska regeringen har än så länge inte behövt reagera tack vare den frånvarande rapporteringen. Frågan är om händelsen kommer att uppmärksammas av Turkiet.

En provokativ demonstration

Under måndagen ägde en demonstration rum i finska Uleåborg under vilken en docka av den turkiske presidenten Erdogan hängdes upp med texten ”terrorist” flankerad av PKK flaggor, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Initiavtagaren till demonstrationen, Arpad Kovacs, anklagade den turkiske presidenten för folkmord och brott mot mänskligheten. De krävde även att PKK-ledaren Abdullah Öcalan ska friges.

Rapportering kan styra en politisk händelseprocess

Händelsen har inte uppmärksammats av finska medier med undantag för en enda tidning, Iltalehti. Inga uttalanden har heller gjorts från den finska regeringen.

När en liknande manifestation ägde rum den 12 januari utanför stadshuset i Stockholm utlöste det en diplomatisk kris. Den svenske utrikesministern Tobias Billström kallade aktionen för avskyvärd, statsminister Ulf Kristersson fördömde aktionen och man polisanmälde demonstranterna.

Att de finska medierna inte har rapporterat om händelsen innebär att deras regering inte heller riskerar att pressas till några liknande avståndstaganden, för att blidka Turkiet inför den känsliga Natoansökan.

Gunilla Celvin som är redaktionschef på Hufvudstadsbladet tillbakavisar att tidningarna skulle undvika att rapportera en sådan händelse för att inte störa Natoprocessen.

Någon sådan hänsyn tas inte. Anledningen är nog att det här var perifert, säger hon.

Den frånvarande rapporteringen beror alltså troligen på att redaktionerna inte uppfattade händelsen som viktig tror Gunilla Celvin

Hade det skett i Helsingfors hade nog alla rapporterat om det, säger Gunilla Celvin till Svenska Dagbladet.

Det hela belyser vad det är som kan styra en politisk händelseprocess. Slutligen handlar det ju om huruvida nyheten når president Erdogan, samt hur han reagerar. Först då behöver finska regeringen visa vad den går för.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter