Personer som uppehåller sig illegalt i Sverige ska bli lättare att skicka tillbaka till hemländerna. Det säger migrationsministern till Göteborgs-Posten.
Invandrare som befinner sig illegalt i Sverige utgör ett skuggsamhälle, där myndigheterna har en obefintlig koll på vilka som finns i landet. Före flyktingskrisen 2015 ska 50 000 illegala invandrare ha befunnit sig i landet. Idag kan antalet vara så många som 100 000.

Många grova brott har begåtts av denna grupp. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) står icke folkbokförda för 9 procent av misstänkta brott 2018. Med icke folkbokförda åsyftas framförallt de som befinner sig illegalt i landet. Rakhmat Akilov, terroristen som begick terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017, befann sig illegalt i landet och hade ett utvisningsbeslut på sig, enligt SVT.
Detta säger regeringen att de vill åtgärda. Människor som uppehåller sig illegalt i Sverige ska känna att de bör återvända till sina hemländer, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till Göteborgs-Posten.
Åtgärder ska få folk att återvända och länder att ta emot
I nuläget har Migrationsverket 8 000 öppna utvisningsärenden och 14 000 som har lämnats över till gränspolisen, en låg siffra i förhållande till de som befinner sig illegalt i landet. Men även de ärenden som hanteras har varit svåra att genomföra, eftersom deras hemländer bara tar emot personer som återvänder frivilligt.
Detta har de som ska utvisas koll på och vägrar därför att medverka. Har de istället fått permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap, då går det utmärkt att komma och gå till det hemland man flydde ifrån på semester, ett förfarande som orsakat debatt i riksdagen.

Men Malmer Stenergard har tankar på hur detta kan åtgärdas. Utvisningar går alltid att verkställa om personen går med på det. Om de inte gör det får man använda sig av diplomati, från både Sverige och EU. Enligt Tidöavtalet (sida 44) ska bistånd till länder villkoras att de tar emot sina egna medborgare. Ytterligare en metod är att begränsa godkännande av visum från länder som vägrar att ta ansvar för sina egna medborgare, något som regeringen hoppas kunna få igenom med övriga EU.
Asylaktivister saboterar
Den tidigare socialdemokratiska regeringen kom till och från med utspel om att de skulle verka för att utvisa illegala invandrare, något som i praktiken aldrig skedde. Malmer Stenergard menar att orsaken till misslyckandet var att ingen politisk vilja fanns.
En av åtgärderna är att myndighetspersonal har anmälningsplikt om det stöter på illegala invandrare, vilket har skapat ramaskri hos asylaktivister inom olika yrkeskårer som öppet gick ut med att de skulle sabotera processen, något som Frihetsnytt skrev om.
Det återstår att se huruvida regeringen kommer att leva upp till löftena om att ta tag i problemet med det stora antalet illegala invandrare, men som Malmer Stenergard själv säger, om den politiska viljan finns går det.