Fler ska få göra värnplikt

Regeringen vill utöka antalet värnpliktiga till 10 000 per år

Antalet personer som ska göra lumpen varje år utökas till 10 000 för att stärka försvaret och höja antalet anställda inom försvaret. Roger Richthoff ställer sig positiv till beskedet men hoppas att vidare analyser görs för att ta tillvara på dem.

Den svenska försvarsförmågan kommer att stärkas de kommande åren, när antalet ungdomar som genomför sin värnplikt utökas från dagens cirka 5000 till 10 000 mellan 2030 och 2035, rapporterar SVT.

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) ligger grunden i att Sverige måste ha ett starkt försvar, och därmed måste man kunna fylla ut det med manskap. På sikt räknar Jonson med att var tionde person ur varje årskull ska kunna mönstra, vilket ger försvaret runt 110 000 personer per år att välja mellan.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om hur Försvarsmakten vill engagera 16-åringar och den positiva effekt det har på att göra dugliga män av pojkar. De får lära sig att samarbeta, respektera hierarkier och ledarskap, samt att möta och ta sig igenom svårigheter.

Av den anledningen fyller värnplikten en vidare funktion än enbart försvar, den skapar dugliga medborgare av ungdomarna.

En utförlig analys måste göras

Frihetsnytt har pratat med Roger Richthoff, tidigare yrkesofficer, samt tidigare riksdagsman för Sverigedemokraterna och medlem i Försvarsutskottet om hans tankar kring regeringens besked.

”Det är helt rätt att öka värnpliktsvolymen, men det är fortfarande för lite. Redan 2014 och de efterföljande åren framförde jag i kammaren att vi måste öka antalet brigader till minst sju, samt öka antalet amfibieförband, marina förband och ingenjörförband. För det behövs minst 20 000 värnpliktiga per år, även om regeringen är på rätt spår.

”Men sedan måste en utförlig analys tas fram i samråd med Försvarsmakten. Vilka förbandsbehov finns idag och vilka behov finns på sikt? Man måste, vill jag fortsätta med, beakta att det kommer behov av nya infrastukturssatsningar som då bör placeras där det är gynnsammast för just den förbandsutbildning som bestämts.

”Parallellt med detta måste en materielförsörjningsplan utarbetas och verkställas. Det är mycket viktigt att förstå att det inte bara är att öka volymen, det krävs mycket mer för ett robust militärt försvar.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Hade inte tvekat en sekund om jag hade fått göra lumpen men på den tiden var det ju bara killarna som mönstrade. Killarna gjorde ju vad som helst för en ”frisedel” och jag fattade aldrig varför och det gör jag fortfarande inte.
    Himla tur att vi har såna som Roger Richthoff, verkligheten och framtiden kan vara värt att rusta sig inför.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter