Fler svenskar vill lära sig livsviktiga kunskaperna

Efter att ha sett intresset stagnera de senaste åren strömmar alltfler deltagare till Röda Korsets kurser i första hjälpen. Verksamhetsutvecklaren för organisationens första hjälpen-utbildningar, Fredrik Palmqvist, säger att tidiga insatser kan vara skillnaden mellan liv och död.

Uppdaterad: 24-06-14, kl. 15:01

Drunkningsolyckornas årstid

Siffran över såväl antalet olyckor och dödsfall stiger alltid kraftigt under sommarmånaderna, varför det är viktigt att kunna första hjälpen, skriver svenska Röda Korset i ett pressmeddelande.

Fredrik Palmqvist skriver att människors vanligaste misstag vid olycksplatsen är att inte ingripa överhuvudtaget, fastän tidiga insatser ofta utgör skillnaden mellan liv och död.

Fler vill lära sig första-hjälpen

En förbandslåda är alltid bra att ha i hemmet, bilen och sommarstugan. Foto: Envato
En förbandslåda är alltid bra att ha i hemmet, bilen och sommarstugan. Foto: Envato

Ett skäl bakom passiviteten kan vara att många svenskar saknar kunskaper i första hjälpen, vilket en undersökning från Novus1 bekräftar. Där framgår det att 38 procent av befolkningen är osäkra eller säger sig ha otillräckliga kunskaper för ett ingripande om de såg en människa falla ihop på gatan.

Trenden har dock börjat vända då Röda Korset sett ett markant ökat intresse för kurserna över hela landet. Från januari till april i år har tio procent fler2 gått en första hjälpen-kurs jämfört med samma period året innan (2023)3.

Är en färskvara

Han påminner dock om att kunskapen är en färskvara och att de som behöver uppdatera sina kunskaper därför bör göra slag i saken:

För att kunna njuta av en trygg sommar uppmanar vi alla att uppdatera sina kunskaper i första hjälpen. Ett enkelt sätt är att gå en webbkurs och ladda ner vår första hjälpen-app. Vi vet att våra kurser ökar deltagarnas upplevelse av att inte bara ha kunskap, utan även modet att agera.

Foto: Wikipedia /Swedish Red Cross
Foto: Wikipedia /Swedish Red Cross

Att alltfler svenskar antingen vill lära sig eller fräscha upp de livsviktiga kunskaperna kan därför ses som något mycket positivt. Ju fler som har första hjälpen-kunskaperna, desto mindre blir risken för en ökning av dödliga drunkningsolyckor vid såväl badplatser som övriga vattendrag.

Faktaruta (Första hjälpen):

Röda Korset har sedan 1860-talet utbildat människor i första hjälpen och globalt utbildar organisationen årligen minst 25 miljoner människor. Hjärtstopp, kraftiga blödningar och stroke är exempel på sådant som deltagarna får lära sig att hantera.

Röda Korsets undersökningar visar att deltagarnas upplevda kunskap och mod ökar oavsett om man deltagit online eller i en fysisk utbildning. Inom ramen för första hjälpen ingår moment som:

En bedömning av situationen, larma 112, lägga någon i stabilt sidoläge, hjärt- lungräddning, skapa öppen luftväg, stoppa blödningar. Samt lägga förband på öppna sår, förebygga olyckor, hur man tar hand om akuta sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och allergier, samt ge någon ett första psykosocialt stöd.

Källa: Röda Korset och Civilförsvarsförbundet

  1. Undersökningen har gjorts på uppdrag av svenska Röda Korset i maj 2023. []
  2. Från maj förra året till april i år har 33 362 personer gått en kurs hos Röda Korset. []
  3. En ökning som Palmqvist säger delvis beror på utvecklandet av digitala lösningar, vilka ökat räckvidden. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. I utbildningar i Logi, Hälso-och sjukvård1+2 är det obligatoriskt med HLR utbildningar. Röda korset har HLR utbildning via Online, dessa utbildningar, för att vara godkända måste även ett praktiskt utförande på HLR docka vara utfört för att HLR intyget ska vara godkänt. Många människor i dag går utbildningar där det krävs HLR utbildning. Det betyder inte att ”intresset” har ökat utan det är tvång på att ha HLR intyg.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter