Alltfler svenskar upplever att Sverige har blivit ett otryggt land i och med den senaste tidens våldsvåg. Det visar en ny undersökning. Men Lennart Matikainen berättar vad man kan göra åt detta.
En mätning som utförts av DN/Ipsos visar att en majoritet av de svenska väljarna upplever Sverige som otryggt. Av 1193 röstberättigade personer som intervjuats, var det 53 procent som ansåg att Sverige som land blivit otryggt.
Däremot känner sig folk tryggare i sina egna områden. 22 procent anser att den egna kommunen är otrygg, medan 10 procent anser att det egna bostadsområdet är otryggt. Exakt vilka områden det rör sig om har man inte undersökt, eller så har man inte tagit med det i presentationen av resultatet.
Om flera av de svarande bor i mindre orter, med en låg närvaro av gängkriminella, kan det vara en förklaring till varför många ändå upplever sina egna områden som trygga.
”Även mainstreammedia tvingas rapportera om det”

Frihetsnytt har talat med opinionsbildaren Lennart Matikainen, som har en bakgrund inom säkerhetsbranschen och har jobbat med polisen. Han är inte förvånad över att fler personer upplever Sverige som otryggt.
Vad tänker du om undersökningen?
– Vi har sett det eskalerande våldet, men även att mainstreammedia också har börjat rapportera om det. Varje nyhetsrapportering inleds med Foxtrot, skjutningar och knark. Det är ingen som kan missa vad det är som händer. Det är därför som folk börjar uppleva otryggheten. Det är bra att en sådan undersökning kommer ut i DN. Det sänder ju också signalen till politikerna att mainstreammedia har fångat upp folkets oro.
DN försöker dock göra en sak av att det är medias rapportering som påverkar detta. Vad tänker du om det?
– I och med att så många oskyldiga drabbas och klanerna har börjat köpa lägenheter i de fina områdena, kan man inte längre blunda för det. Det är där som hämndaktionerna inträffar, vilket drabbar de boende. Dessa har i sin tur sociala nätverk och sociala medier och kan därmed gå ut och berätta för att göra det här känt. Det gör att folk är medvetna om att det kan slå till där man minst anar det, även om det inte sker något utanför din dörr just nu.
Vad kan man göra åt detta?
– Det handlar naturligtvis om att vi behöver samlas och kommunicera. I slutändan ska helst 100 000 eller en miljon omringa riksdagshuset och kräva omgående åtgärder. När det brinner, då skickar man ut brandkåren. Man tillsätter inte en massa utredningar till 2028 för hur man ska lösa våldet.
Ett första viktigt steg var Kärleksmanifestationen mot våldet som hölls igår. Den enorma uppslutning vi såg visar hur många det är som har insett problemen och faktiskt är villiga att agera.
Kärleksmanifestationen för Sverige – mot Våldet riktade sig mot gängkriminaliteten och myndigheternas oförmåga att hantera den. Läs Frihetsnytts reportage om manifestationen, samt se de tal som filmades och har lagts upp på Frihetsnytt: