Flera länder erkänner Palestina som stat

Uppdatering 09:35: Irland har erkänt Palestina som stat
En central del i den långa konflikten mellan Israel och Palestina har varit att Palestina inte erkänts som en självständig stat. I samband med det brutala kriget på Gazaremsan tar flera länder steget och erkänner Palestina.

Det har spekulerats i media om att ett flertal erkännanden av Palestina som stat ska komma under onsdagen. Det har under lång tid talats om att lösningen på konflikten mellan Israel och Palestina ligger i en tvåstatslösning.

Detta har dock aldrig blivit av, eftersom Palestina inte erkänns som stat. 143 av FN:s 193 medlemsländer har innan onsdagen erkänt Paelstina. Sverige valde att erkänna landet 2014.

Viktigt erkännande

Att erkänna Palestina som stat innebär även ett erkännande av palestinierna som folk, med rätt till ett eget land. Det bygger på den nationalistiska principen om ”ett folk – ett land”. Att förneka palestinierna som folk har varit en del av strategin hos den israeliska regeringen för att rättfärdiga en undanträngning av palestinierna.

Än idag fortsätter extrema element inom den israeliska regeringen, däribland ett par ministrar, att förespråka en folkfördrivning av palestinierna.

Att förneka ett folks existens görs i regel för att rättfärdiga våld och inskränkta rättigheter. I Sverige försöker etablissemanget att förneka existensen av ett svenskt folk, något alltfler börjar vända sig mot i takt med att det mångkulturella samhället börjar haverera.

Jonas Gahr Støre. Foto: Wikipedia/ FinnishGovernment/ CC BY 2.0 DEED
Jonas Gahr Støre. Foto: Wikipedia/ FinnishGovernment/ CC BY 2.0 DEED

Ska kunna hålla staten ansvarig

Under onsdagsmorgonen kom beskedet från Norges statsminister Jonas Gahr Støre att Norge erkänner Palestina som stat, rapporterar NRK.

När vi erkänner Palestina kan vi med större tyngd uppmana andra länder att stötta uppbyggandet av en palestinsk stat och vi kan hålla den palestinska staten ansvarig, sade Støre under pressträffen.

Senare under onsdagsmorgonen väntas även Irland och Spanien erkänna Palestina.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter