Florida – En arena för strid mellan lagar

Guvernören i Florida, Ron Desantis, planerar att stifta lagar som, om de implementeras, kommer att skydda läkares, och andras, rättigheter att bestrida påståenden om Covid-19. Lagen kommer även att förhindra att någon diskrimineras för att vara ovaccinerad, eller inte bär mask. Detta är ett svar mot ett tidigare lagförslag som hotar att beröva läkare deras licenser om det sprider icke godkänd information till patienter.

AB.2098 – En lag som gör vetenskapliga anspråk

Lagen AB2098 innebär att läkare kan berövas sina yrkeslicenser om de i sin kommunikation med patienter sprider information som enligt lagförslagets formulering ”strider mot samtida vetenskaplig konsensus”. Lagen stiftandes inte av Ron Desantis utan fanns sedan tidigare på plats.

Lagförslaget som antogs i september förra året och trädde i kraft 1 januari 2023, är hårt angripet från både juridiskt och vetenskapligt håll.

Flera processer pågår för närvarande för att ogiltigförklara lagen för dess oförenlighet med konstitutionens första tillägg om yttrandefrihet, samt även det 14:e tillägget som rör rättssäkerheten för myndigheters processer.

Lagen kritiseras från juridiskt håll för att vara undermålig då den inte definierar vad ”vetenskaplig koncensus är”. Lagen föreskriver att detta ska avgöras av den medicinalstyrelse som utfärdar licensen, vilket anses strida mot 14:e tillägget om rättssäkerhet i processer i den amerikanska konstitutionen.

Från medicinskt håll kritiseras lagen av läkare, bland annat för att vetenskap förutsätter att olika motstridiga uppfattningar hålls för möjliga samtidigt. Formuleringen vetenskaplig koncensus är därför en paradox som inte kan utgöra grund för lagstiftning.

En lag mot lagen

Nu har Floridas Guvernör, Ron Desantis, lagt ett lagförslag som går rakt emot A.B.2098. Under tisdagen denna vecka kommenterade Desantis lagplanerna i ett offentligt tal

När världen tappade förståndet var Florida en fristad för förnuftet, och fungerade starkt som en frihetens upprätthållande nyckelpunkt. Dessa åtgärder kommer att säkerställa att Florida förblir på det här sättet, och kommer att vara en milstolpe i skyddet för yttrandefrihet för läkare.

Desantis fortsatte:

De senaste åren har krävt av oss att stå emot stora institutioner i vårt samhälle: byråkratin, det medicinska etablissemanget, etablerade mediainstitutioner och till och med USA:s president som tillsammans arbetade för att påtvinga samhället en biomedicinsk säkerhetsstat”.

Lagen syfte är att föreskriva frihet, sammanfattade Floridas Guvernör.

Även chefen för Floridas folkhälsomyndigheter Joseph A Ladapo har uttalat och sagt att han stöder lagförslaget därför att lagen säkerställer det fria utbytet av idéer mellan medicinska behandlare.

Som en medicinsk forskare, och läkare, har jag personligen bevittnat skickliga vetenskapsmän som mottagit hot på grund av de har haft oortodoxa uppfattningar. Många av dessa uppfattningar har senare visat sig vara korrekta, vilket vi alla har sett under de senaste åren. Alla medicinska yrkesverksamma bör därför uppmuntras att engagera sig i vetenskaplig diskurs utan att frukta för sin försörjning, eller sin karriär, kommenterade Ladapo.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter