Florida tar upp kampen mot Big Tech

Floridas Guvernör Ron de Santis är lika illa som Donald Trump skrev Dagens Nyheter (DN) för ett par veckor sedan. Frihetsnytt rapporterar i denna artikel om de Santis senaste åtgärd; att ta bort teknikbolagens nuvarande maktroll genom att lagstadga en lista av digitala medborgerliga rättigheter för delstaten Floridas invånare – ”Digital Bill of Rights”.

Digital Bill of Rights deklareras offentligt

Under ett nyligen genomfört framträdande deklarerade Floridas Guvernör Ron de Santis att delstaten planerar introducera en lagstadgad ”Digital Bill of Rights”, alltså en förteckning över rättigheter som ska skydda medborgare i Florida mot Tech Bolagens kontroll och utnyttjande av information.

Förteckningen över rättigheter som de Santis planerar att göra till lag i Florida omfattar följande:

  • Rätten till privata samtal utan övervakning.
  • Rätten att skriva på online-plattformar utan att censureras.
  • Rätten att få veta hur en sökmotor manipulerar ens sökresultat.
  • Rätten till kontroll över sin egen personliga data, och att teknikbolagen endast får exploatera sådan data efter medgivande från personen som datan tillhör.
  • Rätten att skydda barn från skadlig eller oönskad påverkan.
  • Lagförslaget innebär även att det skulle bli förbjudet att koppla myndigheters IT-utrustning till online-plattformar som har koppling till främmande makt. Detta förbud kommer även att gälla andra offentliga institutioner som till exempel skolor.

Kina ett särskilt hot

Ett uttryckligt exempel som nämndes på en sådan plattform är Tiktok, vilken enligt allmänt spridd uppfattning är ett instrument för den kinesiska underrättelse- och säkerhetstjänsten. Tidigare har även en senator i USA krävt att Tiktok ska förbjudas vilket Frihetsnytt rapporterat.

– Kina försöker trycka in så mycket skador som möjligt. De får data från människor vilket skapar ett enormt säkerhetshot mot vårt land, sade de Santis under framträdandet.

Video: Youtube/ WPTV News – FL Palm Beaches and Treasure Coast

Stärker Floridas medborgare

Huvuddelen av framträdandet var inriktat på att förklara hur lagförslaget ska skydda medborgarnas fri- och rättigheter. De Santis sade följande under framträdandet:

Vi vill skydda din rätt att veta hur sökmotorer manipulerar ditt sökresultat. Vi vill ha transparens när det gäller vad sökmotorerna gör så att du kan utvärdera om det är en sökmotor som du vill använda, eller om du vill ta din verksamhet någon annanstans.

Vi vill skydda din rätt som medborgare i Florida att ha privata, personliga konversationer utan att teknikbolagen övervakar dig. Om du vill samtycka till att låta dem ha den här informationen så att de kan skapa reklam baserat på den, är det din rätt att samtycka till det, men det bör bara vara om du samtycker till det.

Minskar teknikbolagens makt

Ron de Santis utvecklade vidare varför han tycker den här delen av lagförslaget är viktig.

Vi vill ha rätten att skydda alla dina personuppgifter på de största och vanligaste plattformarna, fortsatte han (och nämnde särskilt Google och Facebook vid namn). – De tar informationen om dig och tjänar en förmögenhet på den. De bör få tillstånd från dig innan de kan tjäna pengar på det, eller överhuvudtaget använda det på något sätt.”

Skyddar barn och yttrandefrihet

Och slutligen syftar Digital Bill of Rights till att skydda barn från olika onlineskador, eftersom det är en enorm fråga, sa de Santis.

Ett annat citat från talet är följande:

Vi kommer också att skydda rätten att delta i onlineplattformar utan orättvis censur. Vi vill ha yttrandefrihet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter