En insändare i Expressen påtalar hur det svenska flygvapnet genom slarv och usel personalpolitik har fått flera viktiga stridspiloter att lämna.
Flygvapnet utgör en av de viktigaste delarna i en militär. Om det förlorar sina stridspiloter så tappar det oerhört i styrka, då det kräver tid och resurser att utbilda nya piloter. Om herraväldet över luftrummet försvinner hamnar marktrupperna i ett utsatt läge och blir endast levande måltavlor för fientligt flyg.
Sverige har lyckats med konststycket att förlora flera stridspiloter, dock inte till fientlig eld, utan snarare till usel personalpolitik. Det sammanfattar den hårda kritiken som riktas mot flygvapnet i en insändare i Expressen.
Orsakerna är många. Fram till 2016 kunde piloter gå i pension vid 55 års ålder, men sen höjdes pensionsåldern till 67 år. Det var först i år, när piloter började lämna i stora skaror, som det ändrades tillbaka men det var för lite och försent.
Sen var lönerna ytterligare ett problem. Stridspiloterna tjänade 20 000 kr mindre i månaden än piloter inom bland annat Sjöfartsverket och Kustbevakningen. Även här gjordes för lite och försent, när man höjde ingångslönen med 10 procent till 42 000 kr. Det var den första höjningen som gjorts sedan 1999.
Enligt skribenten kan det kosta 150 miljoner kronor att utbilda en pilot, vilket innebär att flygvapnet kan ha kastat enorma summor skattepengar i sjön.
Om inget drastiskt görs och Försvarsmakten ser till att bygga upp det svenska flygvapnet, kan Sverige mycket väl komma att ha förlorat en tredjedel av sitt flygvapen, i fredstid!