FN: Censurera sociala medier – för yttrandefrihetens skull

Världens mest välkända organisation hakar på årets kampanjdrive från WEF och EU: Internet måste censureras. FN-organet UNESCO tar resonemanget ett ytterligare modigt steg – censuren är till för att stärka yttrandefriheten, meddelar generalsekreteraren Audrey Azoulay.

Organisationen WEF, World Economic Forum, är ärlig i fråga om sina krav och målsättningar – man talar öppet om hur en global ”stakeholder capitalism” ska ersätta de nationella demokratierna. Att detta skulle innebära en världsregering under ledning av koncernchefer och bankirer, plus, som ansikten utåt, utvalda politiska kändisar, passar väl in i de ideal som omfamnas vid WEF:s årliga konferenser i Davos. Med hjälp av vad WEF kallar ”internet governance” ska världens folk få reda på exakt de nyheter som världsregeringen godkänner, varken mer eller mindre. WEF:s vackra omskrivningar av ”stakeholder capitalism” och ”internet governance” presenteras i böcker och artiklar i en mängd som endast skatteförsörjda aktivister och kungligheter har tid att läsa igenom. Bara beskrivningen av ”internet governance” omfattar 207 långa artiklar. Bedömare menar att WEF:s fiasko med att etablera sig som global hälsorådgivare i samband med den så kallade covid-pandemin har gjort organisationen mer yttrandefrihetsfientlig än tidigare.

EU vill vara med

Europeiska Unionen, en organisation som att döma av dess agerande, förefaller ha WEF och Nato som sina största ”stakeholders” har en liknande inställning till friheten på internet. I EU:s ögon är lagar inte alls, som många trott, till för att skydda yttrandefriheten – utan för att avlägsna den. EU hotar återkommande amerikanska socialmedia-plattformar, senast Twitter, med totalförbud i Europa om bolaget tillåter att användarna får meddela sig med varandra på det sätt som är lagligt i USA men inte i Europa.

UNESCO:s nya generalsekreterare Audrey Azoulay under sitt linjetal vid konfernensen ”Internet for Trust”

UNESCO – från världsarvsförvaltare till smakdomare på internet

UNESCO:s generaldirektör Audrey Azoulay spänner nu sin organisation för WEF:s och EU:s vagn. Yttrandefrihet (och därmed demokrati) ska avskaffas, varhelst i världen sådan förekommer.

Det respekterade FN-organet UNESCO är känt för att främja fred och säkerhet genom internationell utbildning, samarbete inom konst och vetenskap och skydd av ”världsarv” av många olika slag. Men den icke-valda grupperingen följer nu alltmer i andra icke-valda grupperingars fotspår. FN-organet påstår nu att man har befogenhet att reglera kommunikation mellan världens människor. Häpnadsväckande nog refererar man till en del av sitt mandat som lyder: Att främja fri cirkulation av idéer genom ord och bilder.

Ur Azoulays bisarra anförande: ”Internet och sociala medier erbjuder många fördelar i världen idag. Men som vi vet och vi nyss har hört använder individer det i allt större utsträckning för desinformation. Och verkligheten är att de också sprider hatretorik.

Generaldirektörens tal kan ses i sin helhet hos Reclaim the Net.

UNESCO ska nu i samråd med flera intressenter (man använder lustigt nog begreppet ”stakeholders”) utveckla principen för reglering av digitala plattformar. Det som ska regleras bort är sådan information som grupperingen anser vara ”skadlig för demokratin och respekten för mänskliga rättigheter”.

UNESCO:s nya generalsekreterare Audrey Azoulay under sitt linjetal vid konfernensen ”Internet for Trust”

Redan när UNESCO tillkännagav Internet for Trust-konferensen nämnde man sitt syfte: Att leta efter sätt för att bekämpa hatretorik, kvinnofientlighet, doxxing och konspirationsteorier. På fullt allvar sade man också att man skulle förhindra undertryckande av yttrandefriheten.

Utsuddning av gränserna mellan sant och falskt

Enligt Azoulay är reglering nödvändig: ”Utsuddningen av gränserna mellan sant och falskt, förnekande av vetenskapliga fakta, förstärkning av desinformation och konspirationer” sade UNESCO-chefen i sitt häpnadsväckande tal – som massmedia inte har funnit skäl att rapportera om. Men i avsaknad av reglering blomstrar de där mycket bättre än sanningen. Bara genom att ta hela mått av denna tekniska revolution kan vi säkerställa att den inte offra mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. För att information ska förbli ett gemensamt bästa måste vi reflektera och agera nu tillsammans”, avslutade generalsekreteraren.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter