FN: Israel har ”överväldigande” skulden för palestinsk terrorism

Israel har ”överväldigande” skulden för den judisk-arabiska konflikten och palestinsk terrorism, fastslog en FN-undersökning på tisdagen

”Fynden och rekommendationerna som är relevanta för de underliggande grundorsakerna till konflikten var överväldigande riktade mot Israel, som vi har tagit som en indikator på konfliktens asymmetriska karaktär och verkligheten i att en stat ockuperar den andra,” sade Navanethem Pillay, som leder FN:s undersökningskommission som utreder Israel.

Pillay utsågs av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att leda undersökningen av påstådda israeliska brott mot mänskliga rättigheter i kölvattnet av den 11 dagar långa konflikten med Hamas i maj 2021. Undersökningsledaren riktar skarp kritik mot zioniststaten och hänvisar till det som en ”apartheidregim” och anklagar det för ”krigsförbrytelser” och ”brott mot mänskligheten”.

Den hårda kritiken från FN-tjänstemannen kommer inte som en överraskning eftersom Pillay länge varit en högljudd anhängare av bojkotter mot Israel och har en historia av anti-zionistisk aktivism. Hon har också haft band med organisationer och individer knutna till Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP, som är utpekad som en terrorgrupp av USA, EU, Kanada och Israel.

En koalition av judiska lobbyorganisationer påpekade förra månaden att utnämningen av Pillay ”gör en fullständig fars av UNHRC:s egna regler” som kräver opartiskhet. Arsen Ostrovsky, människorättsadvokat och VD för International Legal Forum, ILF, som ledde koalitionen, säger att Pillays utnämning var typisk för FN, som belönar människor ”för att de är öppet fientliga och partiska mot Israel.”

Ostrovsky kritiserar bland annat att rapporten nämnde Israeliskt förtryck mot araber totalt 157 gånger, medan den Gaza-baserade anti-zionistiska milisgruppen Hamas bara förtjänade tre omnämnanden. ”Även då kan UNHRC inte förmå sig att fördöma den palestinska terrorgruppen. Det finns inte ens ett sken av opartiskhet eller intellektuell ärlighet. Det är som om FN inte ens längre försöker dölja sin flagranta antisemitism och fientlighet mot Israel”, sa Ostrovsky.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter