FN upprörs av Dan Park

Den tankebrottslige gatukonstnären Dan Park fortsätter att väcka uppståndelse med sin konst. Att Park fick tillstånd av danska staten att ställa ut sin konst i Folketingets lokaler, utgör ett sådant oerhört brott att FN kräver att Danmark ber Momodou Jallow, som sitter i Sveriges rikdag, om ursäkt.
Dan Parks konst
Även censuren har en plats i Dan Parks konst. Foto: Dan Park

Gatukonstnären Dan Park är känd för sina verk där han driver med politiskt korrekta och dagsaktuella händelser. För sin frispråkighet och inställning att allt ska kunna drivas med har han flera gånger dragit på sig domar, några med fängelsestraff, för hets mot folkgrupp.

2014 ställde galleristen Henrik Rönnquist ut Parks verk i sitt galleri, Rönnquist & Rönnquist. Att visa hans verk i offentlig miljö utgjorde även det hets mot folkgrupp, vilket fick polisen att gripa både Dan Park och Rönnquist, samt beslagta verken. Tidigare samma år hade Park häktats för samma sorts brott och skulle kvarbli i häktet på grund av risken för nya (åsikst)brott.

Världsorganisation kräver ursäkt

Momodou Jallow
Momodou Jallow. Foto: Riksdagen

Senare under 2014 bjöds Park in av Dansk Folkeparti och danska Tryckfrihetssällskapet att ställa ut sina verk i Christiansborg, danska Folketingets lokaler i, däribland ett på Momodou Jallow, som idag sitter i Sveriges riksdag för Vänsterpartiet, med en hängsnara runt halsen och texten ”Vår n*-slav är bortsprungen”.

Jallow upprördes över utställningen och anmälde först Park till danska polisen, som visserligen tog in honom till förhör, men släppte honom då inget brott hade begåtts enligt dansk lag. När inte Danmark sprang hans personliga ärenden, vände sig Jallow direkt till världsorganisationen FN.

Nu har FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD) beslutat att det var fel att låta Dan Park göra sin röst hörd och kräver att Danmark ska be Jallow om ursäkt, samt inom 90 dagar presenterar åtgärder som man vidtagit mot så kallad hatretorik, rapporterar SVT.

Att på dansk mark skämta om en svensk politiker är tydligen ett så pass grovt brott att FN anser sig tvunget att kliva in för att tala om för danskarna vad de får och inte får göra i sitt eget land.

Samtidigt har Iran stängt ned ett franskt arkeologiskt institut med anledning av att tidningen Charlie Hebdo publicerat karikatyrer av landets högste ledare, Ali Khamenei, rapporterar Le Monde. Det återstår att se om FN kommer kräva att Frankrike ska be Khamenei om ursäkt.

”Varför ska de bestämma vad andra länder ställer ut?”

Frihetsnytt har pratat med Dan Park angående beskedet från FN och hans tankar om att de försöker påtvinga ett land censur.

”Jag tycker att det låter vansinnigt, varför ska de bestämma vad andra länder ställer ut för typ av konst och satir?” svarar Park på frågan om sina tankar kring att en överstatlig organisation anser att ett annat lands politikers känslor väger tyngre än yttrandefriheten.

När Ecce Homo ställde ut vid millennieskiftet var det många kristna som upprördes, men det sågs som fullt acceptabelt av etablissemanget. Det är inte heller något problem att publicera hatisk konst mot vita, män, svenskar, konservativa politiker, kristna med mera. Men skildras svarta, judar eller andra minoritetsgrupper på ett sätt som anses kränkande ser etablissemanget det inte bara som förkastligt, utan till och med olagligt.

Varför vissa kränkningar anses okej medan andra lagförs kommenterar Park med:

”Vissa folkgrupper är mer skyddade mot satir än andra.”

På anklagelserna om rasism och diskriminering svarar han:

”Jag diskriminerar ingen, alla folkgrupper får vara med i mina jävla affischer.”

”FN är en av globalisternas lekstugor.”

Frihetsnytt har även pratat med journalisten Ingrid Carlqvist, som i egenskap av medlem i Tryckfrihetssällskapet bjöd in Dan Park att ställa ut sin konst. Hennes tankar om FN:s påtryckningar mot Danmark är förhoppningen att de inte viker sig:

”Danska staten hoppas jag verkligen fortfarande står upp för yttrandefriheten, och jag såg att Morten Messerschmidt säger att vad Danmark borde göra, istället för att be om ursäkt, är att dra in stödet till den här FN-kommittén.”

Att FN försöker inskränka ett lands yttrandefrihet kommenterar hon med:

”Om man vet att FN är en av globalisternas lekstugor, de organisationer globalisterna använder sig av för att ta ifrån oss vår demokrati och yttrandefrihet, då blir det väldigt logiskt.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter