FN:s generalsekreterare i Moskva – vill se vapenvila i Ukrainakonflikten

President Putin och Utrikesminister Lavrov träffar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i Moskva

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har under tisdagen anlänt till Moskva för att träffa Vladimir Putin i ett försök att driva på för en vapenvila i Ukraina. Representanter från mer än 40 länder träffas samtidigt i Tyskland för att diskutera ökade vapenleveranser till Kievregimens trupper.

Spänningarna i Ukrainakonflikten har ökat efter att USA:s finans- och utrikesministrar besökte Kiev sent på söndagen. Biden-administrationen driver just nu på för att få in mer vapen i Ukraina, efter att ha godkänt en försäljning av ammunition för 165 miljoner dollar och mer än 300 miljoner dollar i finansiering. Ryssland uppges ha genomfört en rad attacker på måndagen mot järnvägs- och bränsleinstallationer djupt inne i Ukraina och långt från frontlinjerna.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjade på tisdagen om en vapenvila i Ukraina ”så snart som möjligt”, under sin första resa till Moskva sedan starten av den ryska offensiven. Lavrov sa att paret skulle diskutera ”situationen runt Ukraina som fungerar som en katalysator för ett stort antal problem som har hopat sig under de senaste decennierna i den Euro-Atlantiska regionen.”

Samtidigt kritiseras Guterres i ett internt brev skrivet av över 200 tidigare FN-tjänstemän som uppmanar honom att snarast möjligt ta en tydlig ledarroll i konflikten – annars kan hela FN:s existens vara hotad.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

FN ska bekämpa fri information

Politik är ett hot mot idrotten

00:39:17