Den globala hungerkrisen förvärras särskilt i Afrika efter att FN reducerar måltiderna med hälften
På måndagen släppte David Beasley, chef för FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, ett uttalande som beskriver ”det hjärtskärande beslutet att skära ned matransonerna för flyktingar som litar på oss för sin överlevnad.”
– När den globala hungern skjuter i höjden långt bortom de resurser som finns tillgängliga för att mata alla familjer som desperat behöver WFP:s hjälp, tvingas vi fatta det hjärtskärande beslutet att skära ner matransonerna för flyktingar som litar på oss för sin överlevnad, berättar Beasley.
Beasley påpekade att WFP redan har ”avsevärt minskat” ransoner inom sina verksamhetsområden, vilket tyder på att nedskärningar som påverkar upp till 75 procent av alla flyktingar som stöds av WFP i östra Afrika, inklusive Etiopien, Kenya, Sydsudan och Uganda. Han sa även att allvarliga finansieringsbegränsningar har tvingat WFP att avsevärt minska ransonerna för flyktingar som bor i Burkina Faso, Kamerun, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger.
Beasleys uttalande borde inte förvåna många eftersom detta har förmodats drabba många utsatta länder som redan var på randen av matbrist. WFP varnade i april för den svårhanterade kombinationen av livsmedelsstörningar på grund av Ukraina-konflikten och stigande prisinflation som har skapat en global livsmedelskris utan motstycke som bara förvärras, trots diplomatiska försök att bromsa dess effekter.
Trots generöst stöd från givare, särskilt den insats som Brasilien gjort, är resurserna fortfarande otillräckliga för att tillgodose de mycket grundläggande behoven hos flyktinghushåll och överhängande störningar förväntas i Angola, Malawi, Moçambique, Republiken Kongo, Tanzania och Zimbabwe stod det i FN-organets officiella uttalande.
Bloomberg Economics beskrev nyligen att Nigeria, Indien, Colombia, Filippinerna och Turkiet är länder som löper stor sannolikhet att drabbas av upplopp till följd av livsmedelsbrister. Peru och Sri Lanka har redan varit två länder som genomgår omfattande instabilitet i civilsamhället. De globala livsmedelspriserna ligger redan över den nivå de gjorde under år 2010 och 2011, vilket allmänt anses vara en av de huvudsakliga skälen bakom Arabiska våren.
