Folk undviker nyheter – undersökning avslöjar varför

Dagligen bombarderas människor över hela världen av information och nyheter. Nu visar en färsk rapport att många aktivt undviker nyheter och det finns en orsak som sticker ut.
Rapporten ”Digital news report”.
Rapporten ”Digital news report”.

Det är nyhetsbyrån Reuters som har publicerat sin årliga rapport om nyhetskonsumtionen i världen. Den enorma undersökningen omfattar nästan 100 000 människor i 47 länder.

Årets studie visar ett rejält tapp i nyhetskonsumtionen. 39 procent säger att de ibland eller ofta aktivt undviker nyheter, vilket är en kraftig ökning från 29 procent år 2017. Samtidigt sjunker andelen personer som är mycket intresserade av nyheterna, från 63 procent år 2017 till 46 procent.

Orsakerna är flera. Dels på grund av utvecklingen av AI, som resulterat i en ökad produktion av manipulerade nyheter, filmer och bilder. Den främsta orsaken är dock att folk upplever nyheterna som alldeles för negativa och tråkiga. Man känner en maktlöshet inför det som sker i världen och undviker därför att påminnas om det.

”Vi måste skildra det som är positivt också”

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt
Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytt försöker undvika att aktivt publicera nyheter som sprider hopplöshet och uppgivenhet, vilket chefredaktören Victor Eriksson påtalar.

Det här är något som vi ser inom både etablerad media och alternativ media, att fokus ligger på att skildra allt elände. Visst är det mycket negativt som sker, men vi får inte glömma bort att det är mycket positivt som sker, att det händer saker och att det går att göra något åt det, säger Eriksson och fortsätter med ett par exempel på upplyftande nyheter den senaste tiden.

EU-valet var trots allt en glädjande framgång för nationalister. DCA-avtalet som politikerna försöker driva igenom över folks huvuden går att göra motstånd mot, genom demonstrationer och andra sätt att uppmärksamma frågan. Vi som vill få till en förändring måste därför påminna läsarna och tittarna om att det finns anledning att känna hopp och att det faktiskt går att förändra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter