Folket säger nej till vänsterliberal konstitution

En övervägande majoritet av de chilenska väljarna säger nej till mer vänsterliberal politik. En ny konstitution med en kulturmarxistisk agenda förkastas.

Det var ett tydligt budskap som det chilenska folket meddelade politikerna under söndagens val om en ny konstitution: nej till identitespolitik; nej till globalistisk klimatpolitik; nej till centralisering av ekonomin.

Reuters rapporterarar att Nej-sidan vunnit med 62 %, när 99,74 % av vallokalerna räknats. 13 miljoner av 15 miljoner chilenare gick till valurnan, vilket utgör ett enormt valdeltagande.

Nederlag för presidenten, nederlag för identitetspolitik

Förslaget till en ny konstitution har tagits fram av den vänstersinnade Boricadministrationen, som kampanjat för den.

Den politiske analytikern Cristobal Bellolio säger till Reuters att valresultatet är både ett förkastade av president Gabriel Boric, samt ett förkastande av identitetspolitik.

Boric väljer dock, av allt att döma, att acceptera nederlaget.

”Vi måste lyssna till folkets röst. Inte vara idag, utan även de föregående intensiva åren. Den ilskan är latent och vi kan inte ignorera den”, kommenterade han valresultatet.

Arbete för censur

Frihetsnytt har tidigare skrivit om de åtgärder som de chilenska myndigheterna vill vidta mot ”falsk information”. Bland annat har man varit orolig för att information inte kontrollerar skulle kunna påverka valet i en, för etablissemanget, oönskad riktning.

Nu när förslaget på en ny konstitution förkastas återstår att om censurarbetet kommer att intensifieras.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter