lördag, 1 oktober, 2022

Folkhälsomyndigheten i Kanada spårade medborgarnas rörelser med mobiltelefoner

Kanadensiska folkhälsomyndigheten köpte massövervakning – ville kontrollera att medborgarna levde enligt restriktionerna

Organisationen Reclaim the Net rapporterar att underrättelseanalysföretaget BlueDot sammanställde rörelserapporter till den kanadensiska folkhälsomyndigheten, The Public Health Agency of Canada, PHAC, med hjälp av metadata inhämtad från medborgarnas mobila enheter. Rapporterna om medborgarnas rörelsemönster och konsumtionsvanor skulle hjälpa folkhälsomyndigheten att förstå hur deras smittskyddsdirektiv efterlevdes.

PHAC kunde med hjälp av underrättelser få detaljerade insikter i medborgarnas rörelser och registrerade deras besök på spritbutiker, apotek, besök hos vänner och resor till andra regioner, och samlade också in information om hur lång tid som spenderades på varje plats.

”Frågor kvarstår om detaljerna i de uppgifter som tillhandahålls om kanadensares rättigheter kränktes, och vilka råd den liberala regeringen gavs”, säger den konservativa parlamentsledamoten Damien Kurek. Etikkommittén hävdade att PHAC borde ha berättat för de kanadensiska medborgarna att deras rörelser och interaktioner övervakades och gett dem möjlighet att välja bort denna integritetskränkande form av maktutövning.

PHAC hävdade att programmet ”inte handlade om att följa individers resor till en specifik plats, utan snarare om att förstå om antalet besök på specifika platser har ökat eller minskat över tiden.”

Som vi rapporterade förra veckan köpte CDC spårningsdata för miljontals amerikaners mobiltelefoner med avsikt att övervaka deras rörelser för att se om de följde restriktioner, utegångsförbud och resebegränsningar under covid-pandemin.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar