Folkstorm i protest mot friande dom om våldtäkt mot barn

Domen där en man i 50-årsåldern friats i hovrätten för våldtäkt mot barn, på grund av ett ord, har fått stenhård kritik. I nuläget har en protestlista mot den samlat in 79 000 namn.

När svenskarna väl vill, går det att samla ett omfattande motstånd mot det som är fel i samhället. Domen som föll i Hovrätten för Västra Sverige torsdagen den 23 februari, vilken friade en 50-årig man från våldtäkt mot barn, har i nuläget orsakat en enorm proteststorm hos svenska folket.

Mannen friades på grund av att den utsatta flickan använt ordet ”snippa” när hon beskrivit hur mannen hade tagit på hennes könsorgan. På grund av att domstolen inte kunde fastställa exakt vad som menades med ordet, ändrades tingsrättens dom, där mannen dömts till tre års fängelse, till att han frikändes i hovrätten, rapporterar TT.

Nu har en protestlista upprättats, där över 79 000 namn i nuläget har samlats in på bara ett dygn. Kampanjen går under namnen #snippaorättvisan och #jagvetvadensnippaär på Twitter.

Namninsamlingen riktar sig inte enbart mot det aktuella fallet, utan kräver även en obligatorisk utbildning för hela rättsväsendet om sexualbrott, med fokus på det som riktas mot barn. Uppropet påtalar att antalet anmälningar om sexuella övergrepp mot barn har ökat i betydligt högre takt än antalet fällande domar de senare tio åren.

Fyra krav på åtgärder

Listan ska lämnas in till justitieminister Gunnar Strömmer med fyra krav på åtgärder som ska vidtas mot sexualbrotten mot barn:

1. En nationell utbildning införs både på polis-, socionom-, samt juristutbildningen samt hos de redan verksamma juristerna, domarna, åklagarna, polisanställda och även för nämndemännen. Detta kommer få effekter i form av bättre bemötande av utsatta, bättre förundersökningar och domstolsprövningar som i högre grad baseras på kunskap.

2. Utbildningen bör innefatta offerpsykologi, barnpsykologi kopplat till sexualbrott och våld, psykologiska effekter av sexuella övergrepp, ungas utsatthet online och offline samt vikten av tidiga utredningsåtgärder och korrekta förhör.

3. Barn ska ha rätt till särskilda företrädare eller målsägandebiträden genom hela processen, även i hovrättsförhandling. Juristen som företräder barnet ska vara särskilt lämplig med särskild kunskap. 

4. En utredning huruvida särskilda barndomstolar ska införas bör skyndsamt tillsättas. För att barns bästa ska tas tillvara krävs att de som är satta att döma barns utsagor, berättelser och utsatthet har tillräcklig kunskap. Idag är det ett lotteri. Med särskilda domstolar kan barns bästa tas tillvara och skyndsamt hantera ärenden som rör barn. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter