För första gången fäller SD regeringen

I snart två år har Sverigedemokraterna (SD) samarbetat med den borgerliga regeringen. Man har flera gånger fått kritik för att vika ned sig i viktiga frågor. Nu, för första gången under mandatperioden, går partiet samman med den rödgröna oppositionen och fäller regeringen. Vilken fråga ses som så pass viktig?

Den 14 oktober 2022 undertecknade Sverigedemokraterna (SD) Tidöavtalet tillsammans med regeringspartierna (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna). Vad som uppnåtts sedan dess är omtvistat. Det har börjat föras en öppnare diskussion om begränsning av invandringen, samt behovet av återvandring och utvisning av kriminella invandrare.

Tidöpartiernas partiledare. Foto: Wikipedia/ Tom Samuelsson/ CC BY-SA 4.0 DEEDpartiledare. Foto: Wikipedia/ Tom Samuelsson
Tidöpartiernas partiledare. Foto: Wikipedia/ Tom Samuelsson/ CC BY-SA 4.0 DEED

Samtidigt har man vid olika tillfällen backat upp förslag som går tvärtemot den politik som väljarna förväntar sig. Bland annat bröt man mot vallöftet om att inte sänka a-kassan. Man gav sitt bifall till ett förslag som innebar att pengar skulle tas från skolor med majoritet av svenska elever, för att istället ges till skolor med många invandrare. Dessutom har partiet gjort en kovändning i inställningen till krigsalliansen Nato.

Dessutom hotade man att bryta samarbetet med regeringen om den kontroversiella könsbyteslagen. Istället för att göra som man sagt, fortsatte samarbetet efter omröstningen.

Trotsar regeringen

Carina Ståhl Herrstedt. Foto: Riksdagen
Carina Ståhl Herrstedt. Foto: Riksdagen

Under onsdagen hölls en debatt och omröstning i riksdagen rörande rätt till ledsagning för synskadade. För första gången under hela mandatperioden röstade SD med den rödgröna oppositionen, mot regeringspartierna.

Det lagförslag som röstades igenom innebär att synskadade ska ha rätt till avgiftsfri ledsagning, vilket har stor betydelse för att dessa ska kunna leva normala liv.

– Finns det en enighet så ska vi också gå ihop och se till att det blir verklighet. Jag tänker att detta blir en signal till regeringen att man steppar upp och snabbar på, det finns liksom inga partigränser i viktiga frågor. Förhoppningsvis kanske regeringen förstår det framöver och hittar lösningar innan det går såhär långt, säger den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt till Göteborgs-Posten (GP).

Exakt vad detta kommer leda till återstår att se. Något framtida samarbete och ett eventuellt regeringsunderlag kommer sannolikt inte vara aktuellt. Socialdemokraterna (S) har den senaste tiden visat upp en öppen fientlighet mot SD, i synnerhet vad gäller TV4:s ”avslöjande” om SD:s påstådda ”trollkonton”.

Det kan dock innebära en väckarklocka för regeringen, som är beroende av SD:s stöd för att kunna fortsätta regera. Då skulle stödet i så fall inte ses som självklart och ovillkorligt.

Kommer en förändring att ske?

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt
Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson känner ett visst hopp när SD vågar trotsa regeringen. Han förvånas dock över att det är först nu som man gör detta, samt att man inte agerat likadant i frågor som ligger partiet närmare hjärtat.

– Det är självklart en viktig fråga och det är bra att SD markerar. Men det är anmärkningsvärt att man inte agerat lika beslutsamt i andra frågor som beskrivs som partiets hjärtefrågor, framförallt vad gäller invandring, samt att man agerar först efter halva mandatperioden. Visst, jag förstår att man inte skulle få de rödgröna med sig i förslag mot invandringen, men det visar att man åtminstone är beredd att gå emot regeringen, säger Eriksson.

– Det man kan hoppas på är att de börjar tuffa till sig och att SD börjar stå upp mer och mer för den politik som väljarna förväntar sig. Vi såg ju att de faktiskt kan när de vill i samband med det senaste mediedrevet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter