Förbjudet att sälja anonyma kontantkort

Regeringen förbjuder anonyma kontantkort. Företag kringgår lagen och säljer ändå.

Från den 1 augusti är det förbjudet att sälja anonyma kontantkort i Sverige då myndigheterna vill ha större övervakning på internet. Förbudet betyder att det inte längre går att köpa ett simkort till sin telefon som manuellt fylls på efter behov och anonymt om så önskas.

Beslutet innebär att personer i Sverige fråntas möjligheten att deras nummer kan vara anonymt och förlorar därmed en del av sin integritet. Myndigheterna kan se vem som genomför ett samtal om eftersom simkortet som används är registrerat på en person, exempelvis genom ett abonnemang.

Företaget Potatisgris kringgår lagen

Företaget Potatisgris vill motverka detta och erbjuder oregistrerade europeiska SIM-kort/kontantkort med SMS, surf och samtal utan att behöva uppge några uppgifter om sig själv. Därmed kan personer som önskar behålla sin anonymitet och integritet kringgå den nya lagen.

Korten som Potatisgris erbjuder är laddade med kredit för en viss summa som ger 100 eller 200 GB med surf, 100 SMS och 100 minuters samtal. Sedan kan användaren själv välja att fylla på korten i efterhand, precis som ett normalt kontantkort innan den nya lagen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter