Företag vill inte ha ungdomar – orsaken är mobilberoende

Färre butiker vill ta emot praoelever än tidigare. Eleverna kan inte hantera ett vanligt jobb utan tar istället upp mobilen och surfar. Utveckligen ger en enorm fördel till de ungdomar som kan disciplinera sig själva.

Den nya tekniken har hjälpt mänskligheten framåt i många avseenden och möjliggjort sådant som tidigare varit omöjligt. Men tekniken har även fört med sig många nackdelar.

En av nackdelarna är att ungdomar har svårt att slita sig från telefonen och mer eller mindre spenderar all sin vakna tid framför den. Detta är ett problem som nu tydligt visar sig på arbetsmarknaden.

Butikerna i Karlskrona säger nej

Få butiker i Karlskrona vill ta emot praoelever och orsaken är att ungdomarna inte kan slita sig från sin mobiltelefon, rapporterar Sydöstran.

Yngve Hansson, studie- och yrkesvägledare på Nättrabyskolan i Karlskrona, bekräftar till SVT hur andelen företag som erbjuder praoplatser till elever har ändrats under de senaste åren. Flest praoplatser finns inom kommunens egna verksamheter så som barn- och äldreomsorg.

Yngve Hansson
Yngve Hansson. Skärmavbild: SVT

Men de flesta kommersiella företag där verksamheten kräver en kontakt med kunder har stängt sina dörrar, däribland butiker.

Hansson säger att butikerna uppger som skäl att de inte vill att eleverna ska hålla på med mobilen medan de representerar företaget.

– De säger att de inte har tid att handleda eleverna eller att de inte vill att eleverna ska fiska upp sin mobil under arbetstid när de har kläder som gör att de ser ut att arbeta där, säger Hansson till SVT.

Eleven: En tråkig arbetsplats bidrar till mobilanvändande

I SVT:s reportage är det flera ungdomar som intervjuas och bland dessa finns olika mycket förståelse för problemet. En av eleverna Linnéa Hansson som går i årskurs 9 på Nättrabyskolan säger att om jobbet är tråkigt så tar man upp telefonen.

– Om man har en tråkig praoplats blir det nog lätt att man sitter med telefonen, säger Linnéa Hansson till SVT.

Inställningen att man tar upp mobiltelefonen så fort en arbetsuppgift är tråkig kan förklara varför flera butiker inte längre vill ta emot praoelever. Att ett jobb genomgående skulle vara roligt är något som de flesta inser inte är möjligt och om ungdomar inte kan hantera detta blir resultatet att dörren till flera delar av yrkeslivet stängs.

”Korridorerna är fyllda av tonårszombier”

Att många ungdomar har problem med mobilanvändande är något som rapporterats av flera under en längre tid.

En av dessa rapporter kommer från USA genomförd av Common Sense Media. Rapporten visar bland annat att 80 procent av alla tonåringar kollar på telefon minst en gång i timmen och att 72 procent av de tillfrågade känner sig nödgade att svara på ett meddelanden omgående.

– Korridorerna är fyllda av tonårszombier som är klistrade vid sina mobiler, säger läraren Terry Greenwald till CNN i en kommentar till undersökningen.

Hoppfullt för den med självdisciplin

Utvecklingen lämnar ett stort utrymme för de ungdomar som lyckas behärska sitt mobilanvändande.

Detta är något som UFC presidenten Dana White bekräftar i en podd där han berättade att de få undgomar som lyckas träna, få självdisciplin och hålla sig undan beroenden fullständigt kommer att utklassa de andra som inte lyckas med det.

Flera andra framgångsrika personer har dragit samma slutsats om framtiden och de ungdomar som ska ta sig an den.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Tänker folk på att ”smartphones ” inte går att stänga av så det inte framgår var man är ?? Det går inte att ta ur batterier .
    Tull/ främmande makt kan ta reda på precis ALLT om dig .
    Jag fick en sån där jäkel av en kompis , men upptäckte som sagt att apparaten ständigt skickade ut information.
    Nej…den hamnade på huggkubben och slogs i småbitar.
    Vill man bevara sin integritet så måste man göra vissa val.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter