F1-Bernie: ”Jag skulle ta en kula för Putin”

Bernie Ecclestone, som tillsammans med Max Mosley skapat det moderna Formel 1, uttalar sig gärna klart och tydligt. Efter att tidigare ha fällt positiva kommentarer om Adolf Hitler skapade miljardären igår återigen förskräckelse genom att visa förståelse för Vladimir Putin.

För två år sedan sade den pensionerade F1-generalen Bernie Eccclestone att Vladimir Putin är ”mannen som borde leda Europa”. Igår fick han återigen massmedierna att höja ögonbrynen. På frågan om han kunde rättfärdiga Putins agerande och de tusentals ukrainare som dött i kriget snarar Ecclestone på följande sätt.

– Det gör jag inte, men fortsatte:

– Jag är helt säker på att han (Putin) nu önskar att han inte startade hela den här grejen, men det startade inte som ett krig.
Ecclestone kritiserade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs hantering av situationen. Enligt honom kunde Zelenskyj ha stoppat kriget om han hade förhandlat med Putin. Enligt BBC blev Ecclestone och Putin vänner under Rysslands Grand Prix i Sotji 2014.

Formel 1 – världens största biltävling

Formel 1 och dess deltävlingar, som kallas Grand Prix, är världens förnämsta gatbilstävling och samlar enligt Wikipedia världens skickligaste förare och snabbaste bilar. Formel 1 började på Silverstone-banan utanför London under mellankrigstiden. Arrangemanget har alltid varit en brittisk angelägenhet. Men under det första årtiondet efter andra världskriget var de italienska förarna i sina Ferraribilar helt dominerande. Under 1960-talet kom flera legendariska brittiska förare på rad: Mike Hawthorn, Jim Clark, Jackie Stewart, John Surtees and Graham Hill. På 1970-talet var det dags för oss nordgermaner att ta över ledartröjan med framförallt Ronnie Petersson och Michael Schumacher.

Tävling både mellan förare och utvecklingsverkstäder

Fram till 1970-talet var det racingbanorna som styrde tävlingarna och förhandlade med tävlingsstallen ett och ett. Bilfabrikerna var en tredje part i maktspelet. Men efterhand som Bernie Ecclestone blev vald till allt högre poster i FOCA, organisationen för de privata stallen, inledde han och hans parhäst Max Mosley en förnyelse. De privata tävlingsstallen blev nu styrande, i konkurrens med både bilfabriks-stallen och tävlingsbanorna. Formel 1 hade nu blivit ”big business”. Ecclestone och Mosley tog sig igenom en rad konflikter och bojkotter. Det var framförallt Max Mosley som styrde den regeltekniska utvecklingen, och sedan 2006 har regelverket gynnat lösningar som leder till bränslesnålare motorer. Syftet har varit att ge biltillverkarna en testplattform för spetsteknik, som efterhand kan införas i massproducerade bilar. Bränsleeffektiviteten, dvs relationen mellan motorns produktion av värme respektive kraft, ska enligt vissa uppgifter ha gått från 17% tilll 50% som resultat av utveckling som drivits fram inom Formel 1.

Färgstark ledarduo

För den bredare allmänheten är Ecclestone mest känd för sina uttalanden, som sällan stämmer överens med den dominerande värdegrunden. Minst överensstämmande med denna värdegrund är förmodligen Ecclestones hyllning av både den f.d. brittiska premiärministern Margaret Thatcher i samma andedrag som den f.d. tyske rikskanslern Adolf Hitler. Enligt Ecclestone var dessa två oöverträffade när det gällde att få nyttiga reformer genomförda i sina respektive länder. En talesman för Storbritanniens judiska centralråd kommenterade Ecclestones uttalande enligt följande:
– Herr Ecclestones kommentarer angående Hitler, kvinnliga, svarta och judiska racerförare är ganska bisarra. Han säger ”Politik är inte för mig” och vi är benägna att hålla med.

Bernie Ecclestone och Max Mosley i sin krafts dagar. Foto: racefans.net

Brian Ecclestones vän och nära medarbetare Max Mosley har inte varit lika tydlig inom politikens område, kanske eftersom det inte har behövts. Max, som dog av cancer 2001, var nämligen son till Oswald Mosley, stor nationalsocialist och ledare för BUF, British Union of Fascists. Sir Oswald fick, enligt order från premiärminister Winston Churchill, för säkerhets skull tillbringa andra världskriget bakom lås och bom. 1974, vid 90 års ålder, var Sir Oswald fortfarande optimistisk vad gäller sitt eget snara politiska genombrott.

Max Mosleys moder, Diana Mosley, fick i en intervju 1974 höra att hennes son i media kallas för en ”savage”, (brutal vilde). Mosley junior har sedan dess inte gjort särskilt mycket för att motsäga dessa påståenden – vid ett kalas som han arrangerade 2008 i sin 200-miljoners Londonvåning rapporteras att en grupp halvnakna kvinnor, utspökade i nazi- eller åtminstone militära unifomer ska ha deltagit med liv och lust. Bland dessa damer återfanns hustrun till en befattningshavare inom den brittiska underrättelsetjänsten MI5. Hustruns upptåg gjorde att maken kort därpå tvingades avgå från sin tjänst.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter