Forskare bekräftar: Fler krav om koranbränningar stoppas

Frihetsnytt har påtalat faran med att anpassa sig för de muslimska ledarnas krav på att förbjuda koranbränningar, eftersom det bara kommer att leda till ännu fler, och hårdare, krav. Detta får nu stöd av en framträdande forskare.

Om den svenska och danska regeringen ger med sig och anpassar sig efter kraven på att förbjuda koranbränningar, vilka har framförts från den internationella muslimska organisation IKO (Islamiska konferensorganisationen), då kommer sannolikt ännu fler krav att följa.

Heini i Skarini, som forskar på blasfemi och yttrandefrihet vid Färöarnas universitet, till Sveriges Radio Godmorgon världen (SR):

Det är absolut en risk, för den muslimska paraplyorganisationen OIC(1) har länge haft den långsiktiga politiska ambitionen om att införa en ny, global blasfemilag, säger han till SR.

Den svenska regeringen har öppnat för att ändra ordningslagen, medan den danska regeringen har öppnat för att helt stoppa koranbränningar, vilket har väckt hård kritik från oppositionen.

Samtidigt visade en undersökning i slutet av juli att en överväldigande majoritet av svenskarna vill försvara yttrandefriheten och att 6 av 10 anser att koranbränningar ska vara tillåtna.

Frihetsnytt har varnat för det

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson har tidigare varnat för att anpassningar till kraven om inskränkning av yttrandefriheten inte kommer att leda till att situationen lugnas, utan tvärtom utgöra ett svaghetstecken.

Det är glädjande att en framträdande forskare säger det som vi på Frihetsnytt verkligen har påtalat, eftersom makthavarna, sannolikt, kommer vara mer villiga att lyssna på honom än på oss. Utöver att en inskränkning av yttrandefriheten alltid öppnar för en farlig utveckling, så öppnar en anpassning till IKO:s krav för ännu fler krav. Var ska gränsdragningen göras då?

Situationen kommer bara att återupprepa sig och regeringen kommer att befinna sig i samma sits på nytt. Det enda som man då har uppnått med en inskränkning är att vinna en kort tids husfrid, innan det brakar lös på nytt. För det kommer det att göra, om de muslimska ledarna uppfattar att det går att få igenom sin vilja genom hot och påtryckningar.

(1) OIC - Organisation of Islamic Cooperation, engelska översättningen av IKO
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter