Den enorma intoleransen mot andra åsikter än den egna och nedtystandet av dessa, så kallad ”cancel culture”, har styrt det offentliga rummet. Men nu verkar den vara på väg bort och yttrandefriheten kan vara på väg tillbaka.

Universiteten i västvärlden har varit centrala i den extrema politiska korrekthet, även kallad ”woke-kulturen”, som inneburit att personer med andra åsikter aktivt tystats ned, så kallad ”cancel culture”. Men nu tror Harvard-professorn i statsvetenskap, Arthur Brooks att hysterin har nått sin topp och kommer börja falla, rapporterar The Telegraph.
Extremt åsiktsförtryck
Detta inneburit ett aktivt förtryck av åsikter som går emot vad etablissemanget accepterar. Att kritisera genus-ideologier, mångkultur, klimatalarmism, pandemirestriktioner och vaccin har utgjort tillräckliga skäl för många att få sin åsikt tystad.
Det kan handla om att extrema aktivister blockerat föreläsningar och hotat arrangörer för att få dem att ställa in, eller koordinerade anmälningar på sociala medier för att få oliktänkande avstängda och censurerade.
Frihetsnytt kunde i slutet av december skriva om att konferensen Folk och Försvar valt att avboka Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, efter grundlösa anklagelser om att han skulle stödja den iranska regimen. Istället för att fråga honom, valde Folk och Försvar att avboka honom när aktivister krävde att han skulle stängas ute.
Skapar olycklighet
Enligt Brooks börjar alltfler att inse att de blir olyckliga av att hysa den extrema intoleransen för andras åsikter, även när det rör sig om vänner och familj. När de plötsligt förlorar det som betyder något, framförallt relationer med nära och kära, börjar de tänka om ifall det är värt att aggressivt kräva att andra ska ha samma åsikter som de själva.