Forskare: Köttsubstituten uppfyller inte löftena

Professor på Chalmers: Ett annat alternativ är att äta kött eller fisk

De nya alternativen till kött har invaderat både våra butiker och reklamen de senaste åren. Nu varnar en professor i biologi och bioteknik för att köttersättningsprodukterna inte ger den näring som innehållet vill låta påskina.

Chalmersprofessorn i biologi och bioteknik, Ann-Sofie Sandberg, säger att köttsubstitut inte ger dig den näring som uppges på förpackningen utan ofta är mindre näringsrikt. Ett av ämnena som inte kan tillgodogöras av våra kroppar är järnet i vegoalternativen eftersom det är bundet till ett ämne som inte kan hanteras av kroppen och därför åker rätt igenom.

Hysterisk boom av vegoalternativ

De senaste åren har olika vegetariska och veganska alternativ, som ska efterlikna kött, haft ett enormt uppsving på matmarknaden. Dessa köttsubstitut är baserade på framförallt soja- eller ärtprotein och framställs för att efterlikna riktigt kött i utseende och konsistens.

De framhålls som nyttiga och till och med hälsosammare än riktigt naturligt kött och att de ska innehålla mycket järn. Det finns dock en del problem med dessa produkter, vilket Frihetsnytt skrivit om tidigare och som nu även forskare i Sverige varnar för.

Inte så näringsrikt som marknadsföringen låter påskina

Forskare på Chalmers tekniska högskola har undersökt järn- och zinkupptaget från 44 olika köttsubstitut från svenska butiker och upptagningsresultatet blev i 41 av produkterna ”väldigt lågt”.

Jag misstänkte detta, säger professor Sandberg, som tidigare forskat om ärtprotein. Det ska likna kött, smaka gott och lukta gott. Man har kanske inte tänkt så mycket på näringsvärdet.

Det är framförallt kvinnor som anammat vego- och veganismtrenden och det är också kvinnor i fertil ålder och barn som drabbas hårdast av bristen på järn i dessa produkter då de har det största järnbehovet.

Välja bort köttsubstituten

Tillverkarna behöver definitivt förbättra tillverkningsmetoderna för köttsubstituten. Eller så kan man avstå från köttkopiorna och äta vegetariska produkter som görs på helt annat sätt, säger forskarna som utfört studien.

Ytterligare ett bra alternativ är att äta riktigt kött eller fisk, säger professor Sandberg. De är en väldigt god källa för järn.

Vad gäller klimataspekterna fortsätter hon:

Det talas mycket om dem. Men hållbarhet innefattar ju också näringslära, hälsa och många andra saker.

Kommentar från Frihetsnytts hälsoskribent

Så sent som i söndags publicerade Frihetsnytt första delen av en artikelserie av hälsoskribenten Alexander Söderberg, analytisk kemist och före detta elitidrottare, på just detta tema – växtbaserade köttsubstitut. Vi ringde Alexander för en kommentar om dessa forskningsresultat:

Jag är inte särskilt förvånad. Man har länge pratat om dessa köttsubstitut – hur bra de är för hälsan, miljö och klimat och så vidare. Men att det står på innehållsförteckningen att det ska innehålla såhär mycket järn och andra näringsämnen, behöver inte betyda att du absorberar allt det här.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter