Forskare: Myggor dras till sjukdomsbärare

Flera tropiska sjukdomar kan locka till sig myggor som biter värden så att sjukdomarna sprids vidare, enligt en ny studie.

Den kinesiska studien uppmärksammas av bland andra NBC News som påpekar att upptäckten av själva fenomenet inte är ny. Häromåret kunde forskare slå fast att malaria ändrar värdens kroppslukt vilket attraherar fler myggor.

Detta gav upphov till nya studier för att undersöka om andra sjukdomar har liknande mekanismer. Det visade sig enligt studien att zikafeber och denguefeber även de ändrar kroppslukten och att detta gör att den smittade drabbas av fler myggbett än friska människor – vilket underlättar sjukdomens spridning när myggan sedan biter andra.

Lukten kopplas till höga nivåer av ämnet acetofenon, vilket beskrivs som ett ”starkt lockämne” för myggor. Det bildas av bakterier som växer på huden, men i normala fall utsöndrar huden ett protein som begränsar tillväxten av det. Studien tycks peka på att zika- och denguefeber undertrycker produktionen av detta protein så att bakterierna kan växa fortare och bilda mer acetofenon.

Forskarna tror sig även ha hittat ett sätt att blockera lukten och därmed bromsa smittspridningen genom isotretinoin, ett medel som annars används mot acne.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter