Forskare rädda för utfrysning – nu ska cancelkulturen brytas

Den politiskt korrekta cancelkulturen inom universitetsvärlden gör att mer än varannan forskare anser att den akademiska friheten är hotad i landet. Chockerande uppgifter gör gällande att många forskare helt enkelt byter fokus för sin forskning då de är rädda för att bli utstötta och ”skammade”. Nu har utbildningsministern uttalat sig om den förödande tystnadskulturen.

Universitetsvärlden är politiserad och det är mycket känsligt för forskare att ta upp känsliga ämnen, till exempel frågor om invandring och brottslighet och etnicitet. TV4 skriver att mer än varannan forskare anser att tystnadskulturen gör att den akademiska friheten är hotad i Sverige.

Mats Persson (L). Foto: Wiki/Henrik Ishihara

Det är inte bara forskare som är rädda att drabbas av den förödande cancelkulturen – även lärare och doktorander upplever att tystnadskulturen är utbredd och menar att det är ett stort hot mot friheten.

Ministern: ”Mycket värre än jag befarade”

Det har blivit så känsligt att ta upp kontroversiella frågor att var åttonde forskare väljer att byta fokus för sin forskning, något som utbildningsminister Mats Persson (L) anser vara oroväckande.

– Framförallt är det ett hot mot den enskilde forskarens rätt att ha sin akademiska frihet, men vi alla förlorar ju på det därför att vi inte får fram den kunskapen vi skulle ha kunnat få fram, säger ministern till TV4.

Enligt ministern måste man inom universitetsvärlden vara tydlig med att det ”inte finns några förbjudna ord” eller ”några förbjudna och farliga ämnen att forska på”. Han menar även att det är viktigt att stå upp för att en enskild forskare har sin akademiska frihet, men säger inte hur regeringen ska gå till väga för att garantera att så blir fallet.

Att forskare nu slår larm om den utbredda tystnadskulturen och att det uppmärksammas av både media och regeringen ses av många som någonting positivt, även om TV4 konsekvent vägrar att nämna vilka ämnen det är som anses vara ”känsliga”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Inte en dag för tidigt .

    Förra året skulle Juri Linna tala i Ronneby , men efter att expo ” slagit larm ” i BLT , så avbokades lokalen.
    Det är förvånande att en uthyrare kan göra så. Hyr jag ut en sommarstuga kan jag inte bryta kontraktet för att hyresgästen visar sig ha en T tröja med Mp-reklam.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter