Forskare: Så kan du tillaga kräftor på ett skonsamt sätt

Att koka kräftor levande är det vanliga tillagningssättet. Men nu visar forskning att det orsakar ett fruktansvärt lidande för djuren och nu kan en lagstiftning mot detta tas fram. Men det finns bra sätt att tillaga dem på.

Det är ett vanligt tillagnings av både kräftor, krabbor och humrar att koka dessa levande. Men faktum är att det är en fruktansvärt smärtsam process för dem och det kan ta lång tid innan de dör i det kokande vattnet. Det visar forskning från Göteborgs universitet, rapporterar SVT.

Enligt Lynne Sneddon, universitetslektor på institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, har man kunnat se att kräftor försöker gnugga bort syra som den får på antennen och att de verkar uppleva ett stort obehag av det. När det har fått smärtstillande så lugnar de ned sig, vilket tyder på att de kan känna smärta.

– Kräftor reagerar på smärta på samma sätt som däggdjur och vi skulle aldrig drömma om att koka däggdjur levande, berättar Sneddon för SVT.

Av den anledningen har forskarna bakom studien lämnat in ett förslag till Jordbruksverket för att få igenom att även kräftor ska omfattas av djurskyddslagen.

Så kan man tillaga dem på ett skonsamt sätt

Rekommendationen för att motverka den oerhört smärtsamma processen är att lägga dem i frysen ett par timmar innan det är dags att tillaga dem.

Då hamnar de i koma och blir medvetslösa. Därefter kan man förstöra nervsystemet med hjälp av en kniv och tillaga dem på vilket sätt man vill, enligt Sneddon.

När man skär kräftorna ska man göra det på längden längs kräftans mitt, eftersom nervsystemet finns i kräftans nedre del av magen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Att slänga ner levande humrar i kokande vatten var inte ens att tänka på i Tyskland 1933-1945…..

  Även lantbruksdjur skulle f.ö. leva i så naturlig miljö som möjligt .

  När tyskarna invaderade Frankrike upptäckte dom att fransmännen höll gäss i små burar och tvångsmatade djuren för att levrarna skulle förfettas och bli delikatessen gåslever.

  Detta förbjöds direkt.

  När Frankrike befriats från ockupationen var fransmännen förstås glada –men gässen hade varit mindre glada om dom förstått

  vad som väntade .—.en återgång till djurplågeriet med tvångsmatning i pyttesmå burar.

  Det är lite märkligt att Ns regeringen å ena sidan satte människor i ruggiga läger –inleder krig osv…som skapar fruktansvärda lidanden

  men samtidigt är mycket intresserad av djurskydd och att inga djur får utsättas för lidande eller ens obehag .


  (Ovanstående har jag hämtat från ett inslag som poppade upp på YT .)

  Men jag kan ju säga att jag själv inte skulle kunna tänka mig att koka levande kräftor ….

  Dom svenska flodkräftor som finns kvar bör inte fiskas alls..för att undvika smitta från inplanterade signalkräftor.


  Förr var det reglerat vilken dag man fick börja fiska kräftor…..man stod vid ån mitt i natten och väntade på att klockan skulle blir 24.01 då man fick sänka burar och håvar…
  Samma sak med butikernas försäljning …det var en viss dag då kräftor fick börja säljas.

  Det är inte alls samma sak nu när du kan köpa kräftor året om…

  ————-
  Är det någon mer än jag som kommer ihåg att livsmedelsbutiker stängde 13.00 på lördagar och söndagar höll butiker som EPA , Tempo , DOMUS , etc..stängt.
  Det gick alldeles utmärkt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter