Forskare talar klarspråk om Natos roll för ”världsfreden”

Många Natoanhängare anser att alliansen är en garant för fred i världen. Nu går en forskare ut och ifrågasätter den bilden.

Under måndagen rapporterade Frihetsnytt att Ungern, som sista land, röstat ja till att godkänna Sverige som medlem i krigsalliansen Nato. Många anhängare av Nato anser att alliansen säkerställer fred och säkerhet, inte minst för medlemsländerna.

Detta utmanas av Kjølv Egeland, som doktorerat i internationella relationer vid Oxford och forskar om nedrustning. I en intervju med SVT uttrycker han att han inte är övertygad om att ett svenskt Natomedlemskap är det bästa för fred.

– Det är upp till er svenskar. Men generellt vill jag säga att de neutrala länderna i Europa har spelat en viktig roll i fredsarbetet, säger han till SVT.

Har inte enbart bidragit till fred

– Nato kanske har bidragit till fred och stabilitet – men i några fall till det motsatta. Nato har ju varit involverade i krig, även utanför det nordatlantiska området, säger Egeland till SVT.

Serbiens huvudstad, Belgrad, efter Natos bombningar. Foto: Wikipedia/ Okänd/ GNU Affero General Public License
Serbiens huvudstad, Belgrad, efter Natos bombningar. Foto: Wikipedia/ Okänd/ GNU Affero General Public License

Som exempel nämner han Libyen 2011, där Nato hävdade att deras insats handlade om att skydda det libyska folket mot landets dåvarande ledare, Moammar Gaddafi.

Resultatet blev istället bombkampanjer som dödade flera civila. Nyligen kunde Frihetsnytt rapportera om att Danmark gått ut publikt och medgett sitt ansvar i att civila dödades där, eftersom de bland annat bidrog då med stridsflyg.

Ökänd kampanj

En av Natos mest ökända kampanjer riktades mot Serbien 1999, då landet slogs för att försvara sitt territorium i Kosovo. Utan att någon inblandad part hade kopplingar till Nato gick krigsalliansen in och bombade den serbiska huvudstaden Belgrad, utan godkännande från FN. Enligt bland annat Amnesty international utgjorde bombningarna ett krigsbrott.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter