Forskare tar strid mot censur på universiteten

Det finns ett omfattande problem på universiteten med politiska aktivister som vill tysta en fri debatt. Alla håller dock inte tyst om detta. Det finns en växande rörelse, med forskare och studenter, som kämpar för yttrandefriheten på universiteten och högskolorna.

På universitet och högskolor över hela västvärlden har en fri diskussion och ett fritt kunskapsutbyte motarbetats av vänsterextrema lärare och studenter. För att inte få sina åsikter ifrågasatta offentligt, tar man till olika metoder för att tysta dessa. Åsikter som ifrågasätter feminism, genus, mångkultur eller klimataktivism censureras.

Oftast stämplas dessa åsikter som ”rasistiska”, ”högerextrema” eller ”konspirationsteoretiska”, i syfte att sabotera karriär- och forskningsmöjligheter för oliktänkande. Det kan räcka med att en lärare använder ”fel” ord, för att en student ska anse sig ha blivit ”kränkt”.

Intolerans på universiteten leder till intolerans i samhället

Att det finns en allvarlig brist på yttrandefrihet på universiteten har uppmärksammats av stiftelsen Academic Rights Watch (ARW). Enligt deras hemsida står man upp för både lärares, forskares och studenters yttrandefrihet. Man varnar också för att länders samhällen förfaller om forskningen begränsas, samt att intolerans på universiteten sprider sig till övriga samhället.

Stiftelsen grundades 2012 av filosofiprofessor Erik J. Olsson och docenten i teologi, Magnus Zetterholm. De berättar i en intervju med Svenska Dagbladet (SvD) om sitt arbete.

Deras satsning har välkomnats över hela den svenska universitetsvärlden och det är flera tunga akademiker som har anslutit sig till dem.

Extremvänstern vill tysta

När det dyker upp initiativ som utmanar åsiktskorridoren, försöker censurivrarna att på olika sabotera det. Den främsta metoden är att stämpla dessa som högerextrema.

Tobias Hübinette. Foto: Wikipedia/ Okänd/ CC BY 3.0 DEED
Tobias Hübinette. Foto: Wikipedia/ Okänd/ CC BY 3.0 DEED

En som har gett sig på ARW är den vänsterextreme veteranen och forskaren Tobias Hübinette. När sverigedemokraten Julian Kroon utsågs till studentrepresentant, anklagade Hübinette ARW för att ”högerradikaliseras”.

Hübinette blev uppmärksammad i media när han anklagade journalisten Christian Peterson för trakasserier. Detta eftersom Peterson deltog på en av Hübinettes kurser. Professor Olsson anser dock inte att Peterson trakasserade Hübinette, utan påtalar att det måste vara ”fullt tillåtet på en kurs att kritisera det som sägs på kursen”.

Hübinette hade dock inga problem att ta hjälp av ARW när han överklagade en tjänstetillsättning på Uppsala universitet, vilket framkommer i intervjun med SvD.

”Motstånd måste organiseras på alla områden”

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson, som själv har studerat flera år på universitet, ser väldigt positivt på grupper som ARW.

– Academic Rights Watch gör ett fantastiskt arbete. Det är härligt att se hur det växer fram en rörelse på universiteten som utmanar den vänsterextrema åsiktskorridoren. Etablissemanget försöker gärna förminska alla som gör motstånd, genom att hävda att de är ”lågutbildade” och på olika sätt misslyckade. Här ser vi att det är oerhört tunga forskare och drivna studenter som tar striden, säger Eriksson och tillägger:

Det är genom att bilda sådana grupper inom alla områden i samhället, på skolorna, arbetsplatserna, föreningarna, som man effektivt kan bekämpa den här kulturen som extremvänstern försöker tvinga igenom överallt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter