Forskaren: terrorhotet har inte påverkats av koranbränningar

Det har funnits en ambition bland politikerna att inskränka yttrandefriheten, genom att förbjuda koranbränningar, med hänvisning till terrorhotet. Men den konkreta hotbild som finns har inte ändrats de senaste åren, enligt en terrorismforskare.

Den senaste tiden har det diskuterats flitigt, både i media och bland politiker, om man ska inskränka yttrandefriheten och förbjuda koranbränningar, för att på det sättet blidka de muslimska extremister som framför hot mot Sverige.

För att se till att koranbränningar inte kan genomföras har regeringen varit beredd att ändra ordningslagen, vilket skulle ha utgjort en omfattande inskränkning av demonstrations- och yttrandefriheten.

Men efter att Sverigedemokraterna meddelade att man inte kommer att rösta för en sådan ändring och Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch, sagt att man inte kommer stödja sådana inskränkningar i ordningslagen, verkar det som att ingen ändring kommer att ske.

Terrorforskare: Hotbilden har varit densamma under längre tid

Magnus Norell. Skärmavbild: Youtube/ Världen Idag
Magnus Norell. Skärmavbild: Youtube/ Världen Idag

Att ett förbud mot koranbränningar skulle minska terrorhotet verkar inte sannolikt, enligt Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism. Han påtalar att hotnivån från militanta islamister har varit densamma under en längre tid, och har inte påverkats i någon större utsträckning av att koranen har bränts vid ett flertal tillfällen, bortsett från att tonläget har skruvats upp, rapporterar SVT.

Risken för attentat har varit densamma de senaste 20 åren och antalet konkreta hot som har riktats mot Sverige har inte ökat.

– Vi är en del av det västeuropeiska, sekulariserade samhället, och för de här grupperna är det ett hot sig. Sverige har också en förhållandevis stor muslimsk befolkning som de är intresserade av att aktivera på olika sätt, säger Norell till SVT.

Om Sverige skulle göra samma sak som den danska regeringen, som under fredagen meddelade att koranbränningar ska förbjudas, då innebär det inte att den konkreta hotbilden mot Sverige, eller risken för attentat, kommer att minska.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Vid tidigare terrordåd hade det inte förekommit skoj med böcker….

    På tal om det …Olle Wästberg …en figur jag verkligen hatar —kommer dragande med att vi i NSF på skoj hade ett bokbål i Höör

    där vi brände böcker av särskilt avskyvärda (( )) författare.

    Mycket skoj …….verkligen att utmana normer…på ett skojfriskt sätt.


    Kanske dags för ett nytt symboliskt bokbål med (( )) böcker…Olle W:s böcker skall få en hedersam första bränning

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter