Första gången på 8 000 år: djurarten kan återinföras i Sverige

Naturvårdsverket utreder just nu ifall en vild stam av visenter kan återinföras i Sverige. Ifall projektet får grönt ljus blir det första gången på 8000 år som visenter strövar fritt på svensk mark. Projektet har dock varit i görningen sedan åtminstone 15 år enligt projektledaren.

Förstudie pågår

I dagsläget är det forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som genomför förstudien på uppdrag av Skogssällskapet, som även upplåtit mark i Västmanland vid ett eventuellt återinförande. De ska bli klara med sitt underlag till Jul och då ge förslag på sin syn gällande ett återinförande av vilda visenter i Sverige.

Detta eftersom det finns utmaningar med visenter i det vilda. Bland annat påverkan på naturen och jordbruket men även hur djuren reagerar på mänsklig kontakt och andra djurs närvaro. Carl-Gustaf Thulin, som är projektledare och forskare på SLU, säger att underlaget blir förslagsgivande:

Det blir ett förslag om hur vi går vidare. Antingen med en skarp återintroduktion eller fortsatta diskussioner och forskning.

Har återinförts i delar av Europa

I Sverige har visenten varit utdöd i vilt tillstånd sedan tusentals år, där de senaste faktiska bevisen på dess förekomst i naturen är 8000-9000 år gamla. Dock har spillror av den vilda varianten funnits i Europa ända in på 1900-talet och har därefter återutsatts i det vilda i några europiska länder, bland annat i Polen och Rumänien.

Det är därför som forskarna gör en noggrann genomgång av de projekten innan de ger förslag om en svensk återintroduktion.

Vi i Sverige är absolut närmare nu än någonsin med ett återinförande. Och det är jätteroligt att Skogssällskapet går in med de här resurserna, säger Thulin.


KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter