Varannan svensk i åldern 12-22 använder Tiktok varje dag och många använder det för att skapa sig en uppfattning om politiken. Riksdagspartiernas närvaro på sociala medier-appen skiljer sig stort och det är få som lockar många följare, skriver DN.
Den kinesiskt ägda videotjänsten Tiktok är i dag en av de absolut största sociala medietjänsterna i Sverige. 47 procent av svenskarna i åldern 12 till 22 år använde appen dagligen under 2021, enligt Internetstiftelsen.
Men trots detta är det bara en tredjedel av förstagångsväljarna som uppger att de under det senaste året stött på politisk information där. Tiktok förbjuder till skillnad från andra plattformar politisk reklam.
Däremot kan man skapa ett konto för exempelvis ett visst parti och sprida propaganda den vägen, men partierna har alltså varit dåliga på det. Fem av de åtta riksdagspartierna finns på plattformen med officiella konton – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Moderaterna. Av dessa är Moderaterna klart störst och uppges av DN följas av 16 700 konton. (När Frihetsnytt kontrollerar två dagar efter publiceringen av DN:s artikel är antalet 31 900. Vi kan bara spekulera i orsaken och låter därför bli.)
Ungdomsförbunden lyckas bättre
Vissa av ungdomsförbunden har däremot lyckats bättre.
– Vi vet att vi får medlemmar till SSU specifikt genom Tiktok, säger Emil Nordfjell som driver förbundets officiella konto.
– Vi har en långsiktig strategi, vi tog ett medvetet beslut om att försöka ta mark på plattformen för två år sedan och det har vi lyckats bra med. Men vi jobbar framför allt med att synas inför nästa och nästnästa val – 2030 är målet, tillägger han.
Matilda Ekeblad som driver MUF:s officiella konto säger för sin del:
– I dag använder unga Tiktok som vuxna använder Google, om man vill veta något om Nato, abort eller hur man lockar håret – då söker man i appen efter det. Det gör ju att politik har fått ett större utrymme.
Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, har inget eget konto. Istället publicerar flera företrädare för förbundet politiskt innehåll och valkampanjer via sina privata konton. Reklamfilmerna går under konceptet ”Inte som alla andra” och syftar till att visa var partiet står i olika frågor som rör gängskjutningar, böneutrop och dyra elpriser.
Ju barnsligare desto bättre
Tiktoks unga publik märks på flera sätt.
– Det är svårt när äldre kommer till en plattform som främst riktar sig till ungdomar. Hänger man inte med i vad ungdomar gör, vilka ord de använder och vad de gillar – då kommer det inte gå så bra, säger Emelie Wettermark som tillsammans med Emil Nordfjell driver SSU:s konto.
Man får konstatera att SSU lyckats härvidlag.
Tendensen tycks vara att ju mer ”ungdomliga” videos och kommentarer, desto fler följare. SSU:s Tiktok-konto framstår för en vuxen människa som närmast parodiskt infantilt med rubriker kryddade med begrepp som ”mic drop”, ”guys”, ”rösta på mamma” (”mamma” är alltså Maggan Andersson), och ”kan inte handle her cuteness” (också Maggan).
Trots att de etablerade sig senare än MUF på Tiktok har SSU 51 400 följare i jämförelse med MUF:s 19 100.
Ett klipp har rubriken ”mamma sätter Jimmie på plats and we love her for that” och visar hur Magdalena Andersson påstår att sossarna tack vare att de öst pengar över invandrarområdena lyckats ”halvera tiden innan [invandrare] etablerat sig i samhället”. Det är en ren lögn, men att ”mamma” ljuger får tittarna givetvis inte reda på. ”Ni måste visa Jimmies svar”, skriver en användare i kommentarsfältet. ”Nä d måste vi inte” blir svaret.
Andra klipp har inget politiskt budskap över huvud taget, annat än att Maggan Andersson är den coolaste politikern som bara äger alla andra. ”Hon som kör” står det på en textruta som täcker en del av videon i ett åtta sekunders klipp av hur Maggan sitter i förarsätet på en bil.

Får allt mer inflytande
Båda ungdomsförbunden som dominerar appen, SSU och MUF, är enligt DN slående överens om att den kommer att bli ännu viktigare inför kommande val.
– Det är nog mycket fördomar om att det bara är unga på appen, men för första och andragångsväljare är Tiktok jätteviktigt. Men det kan vara svårt som politiker, det är ju en underhållningsapp – hur ska man få seriösa ämnen att landa rätt? säger MUF:s Matilda Ekeblad.
Meh. MUF:s försök att vara mer seriösa än SSU är alltså inte direkt nån success story, guys. Antagligen borde de börja kalla Uffe för ”farsan” och skriva om hur han ”schoolar” sossarna som inte kan handle his… snyggness, eller nåt.
Ska man vara lite neggig så kunde man nästan tro att vänstern har lärt sig att mema och att högern tappat det. Det är klart, i Sverige är det i normalfallet fängelse i straffskalan för högermemer då det räknas som hets mot folkgrupp, men ändå.
Aja, ni hajar. Cya around… fast det uttrycket är väl mer än två år gammalt så antar att kidsen inte använder det längre. Kkthxbye, roflmao. Nix, hopplöst utdaterade de också. Antar jag.
”Kors i krösamoset” will däremot never be old.
#micdrop