Försvarets nej stoppar nytt vindkraftsbygge

Planerna på de nya vindkraftverken utanför Långaryd i Halland skrotas helt. Detta efter att Försvarsmakten i ett yttrande motsatt sig projektet, rapporterar Hallandsposten. Vindkraftsplanerna är bara en av många som stoppats runtom i landet på senare tid.

”Kan skada riksintressen”

Försvarsmakten säger nej till byggandet av vindkraftverken då de utgör en säkerhetsrisk för delar av totalförsvaret. Foto: Envato
Försvarsmakten säger nej till byggandet av vindkraftverken då de utgör en säkerhetsrisk för delar av totalförsvaret. Foto: Envato

Försvaret anger som skäl att vindkraftverken skulle ”medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess”. Med andra ord finns det för totalförsvaret viktiga militära anläggningar och/eller materiel som skulle kunna skadas eller synliggöras av vindkraftverkens närvaro.

Martin Pettersson, Sverige-VD:n för energiföretaget Zephyr – som ligger bakom planerna, säger att beskedet kom som en överraskning, både för dem och andra inblandade parter.

Samtidigt konstaterar han att det är för tidigt att säga om Försvarsmaktens yttrande kommer att ha någon påverkan på vindkraftsplanerna.

Zephyr – ett norskt energiföretag

Under fjolåret hade cirka 70 procent av de svenska vindkraftverken utländska ägare. En siffra som var precis den omvända så sent som 2016 och Zephyr är i sammanhanget inget undantag.

Ett norskt energibolag med många olika inriktningar, däribland olja och gas. Foto: Skärmbild (Youtube).
Ett norskt energibolag med många olika inriktningar, däribland olja och gas. Foto: Skärmbild (Youtube).

Det är ett norskt bolag som ägs gemensamt av de offentligt ägda energibolagen Østfold Energi och Vardar, vilka har en lång historia inom förnybar energi sedan 1974. De satsar på att utveckla vindkraftsparker på land och till havs över hela Sverige. Däribland två storskaliga projekt utanför Göteborgs kust.

Motståndet ökar

I takt med att vindkraftsbolagens expansionsplaner ökar, gör så även det lokala motståndet över hela Sverige. Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi stoppade svenska kommuner 150 av 229 planerade vindkraftverk på land (66 procent).

I en ny rapport konstateras att det blivit allt vanligare med negativa besked för vindkraftsprojekt sent i processen. Det vill säga efter det att ansökan om miljötillstånd har lämnats in till länsstyrelsen.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om vindkraftens många baksidor och det fortsatt starka motstånd som vindkraftens expansionsplaner oftast stöter på.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter