Försvaret vill stänga Flashback på grund av laglig yttrandefrihet

Flashback ses som problematiskt

Försvarets politisering fortsätter – i en ny rapport disktuerar man om Sveriges äldsta och mest populära nätforum, Flashback, ska få finnas kvar. Även andra forum har granskats i en stor utredning.

Internetforumet Flashback är med sina nästan 1,5 miljon användare och över 77 miljoner inlägg, inom spridda ämnen som rör allt från politik, dagsaktuella nyheter och underhållning, till droger, prostitution och psykisk ohälsa, Sveriges äldsta nätforum. Det grundades av Jan Axelsson och är en viktig del i svensk internethistoria.

På grund av bristen på politisk censur, samtidigt som majoriteten av etablerad media stänger ned sina kommentarsfält, och sociala medier som Facebook aktivt stänger av användare med alltför avvikande åsikter, så har Flashback blivit en samlingsplats för invandrings- och systemkritiker. Diskussionerna är ofta sakliga, men tonen kan vara rå och ibland oseriös. Det är just tonläget, samt att diskussionerna inte räds för att undvika att beröra problemet med olika grupper, som upprör makten.

Ensidig tolkning av ”rasism”

I en rapport publicerad den 2 november har FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) gått igenom och analyserat inlägg i digitala miljöer. Utöver Flashback analyserades även diskussionsforumet Reddits svenska sida, Familjeliv, Twitter, samt kommentarer till nyhetssidor på Facebook.

Rapportens ansats har varit att kartlägga olika former av rasism (afrofobi, antisemitism, islamofobi, rasism mot romer och rasism mot samer) som förekommer i digitala miljöer. När själva begreppet ”rasism” definieras utgår man från regeringens åtgärdsprogram mot rasism, som bygger på att enbart etniska minoriteter i Sverige kan bli offer för rasism.

Den omfattande rasismen mot svenskar från invandrargrupper, med förnedringsrån, våldtäkter och till och med mord, berörs överhuvudtaget inte i rapporten, som anser kränkande ord från anonyma användare mot vissa etniska grupper vara desto värre.

Flashback utmärker sig

När rapportförfattarna går igenom undersökningsmaterialet noterar man att Flashback sticker ut ifråga om negativa benämningar på olika grupper. Förklaringen ligger, enligt rapporten, i att Flashback har en ”minimal moderering” i jämförelse med de andra plattformarna, samt den råa tonen där ofta svordomar och öknamn aktivt används i diskussionerna.

Men språkbruket förklaras med att det är en ”lingvistisk norm”, det vill säga en del av jargongen, som inte nödvändigtvis grundar sig på aggressivitet eller hat.

Flashback och dess regelverk

Flashback har dock ett regelverk som bland annat förbjuder hets mot folkgrupp (regel 1.03) samt uppvigling och hot (regel 1.04) och falsk ryktesspridning (regel 0.09).

Dessutom finns 101 moderatorer som håller koll på diskussionerna. Dessa ska utgöra en kontrollfunktion och inte ta bort inlägg såvida de inte allvarligt bryter mot reglerna. Den vanligaste regeln som det bryts mot är ”trams och off-topic” (regel 0.03), där onödiga sidospår och utläggningar som får diskussionen att spåra ur tas bort för att både läsare och skribenter intresserade av ämnet inte ska behöva drunkna i intetsägande inlägg.

Annars är tanken att ordet ska vara fritt på Flashback. Folk kan ge uttryck för radikala åsikter, men är inte befriade från att få dessa ifrågasatta av andra användare.

Flashback pågår en diskussion om rapporten, för den som vill ta del av hur användarna själva ställer sig till dess innehåll och slutsatser.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter