Försvarsmakten rustar upp. Nya flytbroar och spaningsflygplan

Flytbroarna ger en ”Helt ny möjlighet” & spaningsflygplanen är i ”Absolut världsklass”

Försvarsmakten håller på att rusta upp på order av regeringen. Den senaste gången Sverige på allvar hade en upprustning var på 1950-talet, vilket innebär att en stor mängd utrustning kommer att köpas in. Upprustningen sker av flera skäl, bland annat ska Försvarsmakten ha en anslagsnivå på 2% av BNP inom snar framtid men kriget i Ukraina påskyndar givetvis också processen. Sveriges ansökan till Nato har även haft en påverkan eftersom Nato ställer krav på Sveriges militära förmåga.

De senaste inköpen till Försvarsmakten är beställningen på spanings- och ledningsflygplan och på flytbroar från Tyskland.

Spanings- och ledningsflygplan Global Eye

Beställningen av två spanings- och ledningsflygplan Global Eye gjordes med SAAB tidigare under juni. Orderbeloppet ligger omkring 7,3 miljarder kronor och leveransen planeras till 2027. Kontraktet innehåller även optioner om att Försvarsmakten ska kunna köpa ytterligare två plan av modellen Global Eye.

Global Eye kommer att ge Sverige spanings-och ledningsförmåga i absolut världsklass

Micael Johansson, VD och Koncernchef Saab

Global Eye är utrustad med en radar som ger en räckvidd på över 550 kilometer och har utöver det även en uppsättning avancerade sensorer. Sverige är 1600 kilometer långt och 500 kilometer brett vilket innebär att Global Eye kan täcka Sverige på bredden med sin räckvidd. Se Saab egna presentationsvideo av Global Eye här.

12 nya flytbroar till Amfibiebro 400

Redan för 20 år sedan började Försvarsmakten göra tester med nya flytbroar men projektet fick läggas ner i brist på pengar. Nu lägger Försvarsmakten en beställning på 12 nya flytbroar från det tyskbaserade företaget GDELS. De nya flytbroarna ska ingå i det nya systemet Amfibiebro 400.

Utöver det nya brosystemet beställdes ytterligare köp av materiel till Försvarsmaktens befintliga brosystem Däcksbro 300. De två brosystemen har samma tillverkare och är kompatibla med varandra. Flera andra länders militärer i Europa har samma system vilket underlättar samverkan.

Chefen för armémateriel vid Försvarsmakten, Mikael Frisell, säger att det nya brosystemet tillför en helt ny möjlighet att snabbt upprätta förbindelser över vatten och att man med det nya systemet kan göra det med ett mindre antal personer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter