Försvarsmakten varnar: Det är livsfarligt

Oroligheter i världen och Försvarsmaktens ambitioner att växa har lett till många fler militärövningar. Allmänheten måste vara uppmärksam för att inte utsätta sig för faror meddelar Försvarsmakten, framförallt när den största övningen på 25 år kommer äga rum om två veckor.

När kriget utbröt i Ukraina blev världens, framförallt Europas, länder påminda om vikten av landets egna militära förmåga. De flesta länder började även att lägga mer resurser på sin militär, Sverige är ett av de länderna.

Redan innan kriget hade Sverige som mål att utöka Försvarsmakten men arbetet ska ha intensifierats när kriget utbröt.

Fler militärövningar

Ett resultat av arbetet med att expandera Försvarsmakten är att fler militärövningar äger rum. Militärens övningsområde klassas som ett militärt skyddsobjekt vilket förbjuder obehöriga att visats på platsen under angivna tider i samband med övningen.

Trots att förbudet finns på plats upptäcks svampplockare, motionärer och nyfikna privatpersoner på det förbjudna området. Att befinna sig på ett militärt skyddsobjekt kan ge upp till 2 års fängelse.

Foto: Wikipedia/ Riggwelter
Foto: Wikipedia/ Riggwelter

Försvarsmakten: ”Det är livsfarligt”

Försvarsmakten uppmanar allmänheten att vara uppmärksam och medveten om de regler som finns. Att beträda ett militärt övningsområde kan vara förenat med livsfara eftersom skarp ammunition kan användas i den aktuella övningen.

– Det innebär ju att var och en måste vara medveten om vilka regler och instruktioner som finns kring våra militära skjutfält. Vi är mycket angelägna om att kunna bedriva verksamheten men samtidigt att människor inte ska komma till skada. För det är livsfarligt om man kommer in på avspärrat område, säger Per Åkerblom, regementschef vid Ing 2 i Eksjö, till SVT.

Stor övning börjar om 2 veckor

Den 17 april börjar Försvarsmaktens stora militärövning Aurora 23. Militärövningen är den största övningen i sitt slag på över 25 år på nationell nivå och kommer framförallt ha sin tyngd i mellersta och södra Sverige.

I övningen kommer armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet samverka tillsammans med 13 andra länder för att öva upp sin gemensamma förmåga. Totalt kommer cirka 26 000 personer delta i övningen.

Övningen kommer att ställa särskilda krav på allmänheten som uppmanas att vara extra lyhörda på regler, avspärrningar och direktiv.

– Vi kommer att ha truppförflyttningar och personal ur hela Försvarsmakten, det vill säga alla delar av Sverige och även totalförsvaret. Det kan även vara på platser där man normalt sätt inte är van vid att det sker militär verksamhet, det ska man vara uppmärksam på också, säger Åkerblom till SVT.

HMS Gotland, svensktillverkad ubåt i marinen. Foto: Wikipedia/ Foto: Jonn Leffmann
HMS Gotland, svensktillverkad ubåt i marinen. Foto: Wikipedia/ Foto: Jonn Leffmann
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter