Försvarsministern ställdes till svars av Elsa Widding

Uppdaterad 12:02
Sverige är på väg att gå in i ett ”försvarsavtal” med USA, utan att någon kritisk debatt har hållits i frågan. Nu har den frispråkiga riksdagsledamoten Elsa Widding ställt försvarsminister Pål Jonson till svars och kräver svar om vad avtalet innebär.

Under fredagsförmiddagen hölls en utfrågning i riksdagen, där Elsa Widding ställde försvarsminister Pål Jonson till svars om ”försvarsavtalet” DCA (Defense Cooperation Agreement) med USA. Avtalet har fått hård kritik för att det ger USA en omfattande tillgång till svenskt territorium, att amerikansk lag gäller på de 17 baser som USA får tillgång till, samt att det inte finns något i avtalet som hindrar kärnvapen från att placeras i Sverige.

Enligt Jonson innebär avtalet att det svenska säkerhetsläget förbättras och att tröskeln höjs för att Ryssland skulle våga attackera Sverige. Såsom han presenterade det verkade fokus snarare ligga på vad som främst låg i USA:s intresse, snarare än Sverige.

Lämnar över territorium till en krigshetsande nation

Widding ställde sig starkt kritiskt till påståendet att USA skulle förbättra säkerhetsläget i norra Europa. Hon tog upp flera exempel på angreppskrig som USA (och Nato) genomfört sedan andra världskriget, däribland Vietnamkriget, Irakkriget, terrorbombningen av forna Jugoslavien, samt maktspelet i både Syrien och Libyen.

Hon varnade dessutom för att en stark militär närvaro snarare bidrog till att eskalera förhållandet till Ryssland och att det snarare ökade risken för krig. Eftersom det inte finns något som tydligt säger att kärnvapen inte får stationeras i Sverige, skulle det innebära att Sverige kan attackeras i förebyggande syfte (på grund av risken att kärnvapen kan finnas i Sverige).

Widding ifrågasatte att man så okritiskt lämnade över territorium till USA och att man inte heller kontrollerade vad som kommer förvaras på baserna.

Om riksdagen godtar avtalet så begår vi säkerhetspolitisk harakiri [japanskt rituellt självmord, red. anm.], sade Widding.

Viktigt att USA stärks

Jonson gav inget svar på de historiska exemplen, men sade att det ryska agerandet de senaste åren har försämrat säkerhetsläget i hela Europa.

Propositionen som utgörs av avtalet kommer lägga fram den 8:e maj.

(( ”En proposition är ett förslag från regeringen till riksdagen om till exempel en ny lag. Vissa propositioner består av förslag till ny lagstiftning. Andra propositioner innehåller mindre eller större ändringar av redan gällande lagar eller förslag till riktlinjer av olika slag.”)) Källa: Regeringskansliet

Se hela utfrågningen nedan:

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

  1. ”Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina. Fullskaliga invasionen av Ukraina”.

    Citat,
    Pål Jonson (130 cm lång)

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter