Förtalsombudsmannen ska bekämpa vänsterextremt näthat

En juridisk förening är under arbete, Förtalsombudsmannen, vars syfte är att driva rättsprocesser mot vänsterextremister som förtalar, hotar och trakasserar folk på nätet. Frihetsnytt har talat med journalisten och opinionsbildaren Christian Peterson, som är engagerad i arbetet.

Hur uppstod idén med Förtalsombudsmannen?

Christian Peterson. Foto: Twitter/ Christian Peterson
Christian Peterson. Foto: Twitter/ Christian Peterson

Det var av flera anledningar. Vi har sett hur vänstern har satt i system att grunda juridiska föreningar, vars enda syfte är att tysta oppositionella. Vi såg däremot ingen motsvarande juridisk förening som jobbar med de som fallit offer för vänsterns näthat.

Vi har hållit på med detta sedan hösten 2021, men då har det varit på mer informell basis. Nu tar vi steget vidare och formaliserar arbetet, då det är lättare att både öka kapaciteten och ta in experter om vi har en organisation.

Vi vill ge en röst åt brottsoffer som glöms bort idag och inte har resurser eller kunskapen att kunna driva egna processer. Alla är välkomna att komma in med en förfrågan till oss, även personer på vänsterkanten, men vi väljer ut vilka fall vi tar.

Hur går ni tillväga för att få folk att anmäla? Hur hjälper ni dem?

Vi driver en uppsökande verksamhet där vi håller koll på drev och söker upp brottsoffer. Vi uppmanar även folk i sociala medier att höra av sig om de har blivit drabbade av förtalskampanjer, eller känner någon som blivit det.

Vi hjälper till med bland annat rådgivning och driver stämningar. En av våra principer är att aldrig acceptera förlikningar, det vill säga att en tvist avgörs utanför rättssalen. Vårt arbete har nämligen två syften: att ge upprättelse åt brottsoffer och att straffa vänsterns näthat. Brottslingarna ska både bli fällda och skadeståndsskyldiga.

Vi är framförallt specialiserade på förenklade tvistemål, där det finns en ansökningsavgift på 900 kr. Om man förlorar ett mål är det endast den summan man riskerar, men i vissa fall ser vi till att betala den, om personen inte har råd. Däremot kan få mellan 10 000 kr och 20 000 kr i ett fällande mål. Vi tar dock inga avgifter utan arbetar på ideell basis.

Vi vill framförallt hjälpa de som inte har resurserna att själva driva sådana mål. Är personen själv någon som aktivt trakasserar och näthatar så tar vi oss inte an fallet. Vi vill inte bli inblandade i personkonflikter och förvärra polariseringar. Vi vill snarare motverka polariseringen i debatten på nätet.

Har ni inlett några rättsprocesser ännu?

– Vi har ett flertal processer igång i nuläget. Dels mot en Expo-journalist, en AFA-ledare och flera andra personer som hållit på med olika former av näthat och trakasserier av oliktänkande. Vi kommer även att inleda ett mål mot AFA-researchern Loan Sundman.

Om man vill stödja Förtalsombudsmannen, hur går man tillväga?

Det bästa är att gå in på vår hemsida, när den lanserats och skriver upp sig som månadsgivare eller skänker ett bidrag via swish. Vill man öronmärka en donation för ett specifikt mål eller process kan man kontakta mig [Christian Peterson], så ordnar vi det.

I nuläget har vi fått in en större enskild donation på 30 000 kr, samt har ett startkapital på 100 000 kr. Vi har jurister över hela landet som skriver stämningsansökningar och har kapacitet att skriva 20 förtalsstämningar i veckan om vi får in så många.

Vad kommer fokus ligga på den kommande tiden?

Närmast till hands är att samla fler brottsoffer och stämma ännu fler näthatare. Vi kommer etablera fler kanaler, där vi kan nå ut till folk, samt skicka pressmeddelanden till media och civilsamhällen. Vi kommer även att lansera en podcast, där nya avsnitt släpps i samband med att det händer något nytt med föreningen eller ett pågående mål.

Vi har sett att vänstern har lugnat ned sig i samband med våra stämningar. Ingen har blivit mer aggressiv efteråt, utan snarare tvärtom.

Vi har uppnått ett paradigmskifte sedan vi började med verksamheten, där vänsterextremisterna inte vågar vara lika grova och hotfulla på sociala medier.

Förtalsombudsmannens hemsida beräknas lanseras om ungefär två veckor, vilket sker vid månadsskiftet mars/april.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter