Fortfarande platser kvar till Vasaloppet

Det historiskt laddade och folkligt älskade Vasaloppet går av stapeln i slutet av februari 2023. Fortfarande finns det plats för de som vill följa i Gustav Vasas fotspår, i världens äldsta och mest välbesökta långlopp.

Vasaloppet, ett av Sveriges mest älskade idrottsevenemang, kommer 2023 att äga rum 24 februari till 5 mars. I vanliga fall brukar startplatserna ta slut på några minuter, men inför det kommande årets upplaga finns fortfarande ett hundratal platser kvar, rapporterar SVT.

För den som vill åka i fäders spår finns fortfarande möjligheten att anmäla sig.

Traditionsrik folkfest

Vintern 1520-1521 flydde Sveriges blivande kung, Gustav Vasa, på skidor undan danskarna från Mora till Sälen. Den långa sträckan (90 kilometer) och historiska anknytningen gav 1922 upphov till Vasaloppet, som därefter hållits varje år och återkommande lockar ett enormt antal deltagare.

Mora-Nisse, Vasaloppet 1953
Mora-Nisse går i mål och belönas med segerkrans, Vasaloppet 1953. Foto: Wikipedia/ Public domain

Vasaloppets allra första segrare 1922 blev Ernst Alm, som klarade av sträckan på 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder.

Segraren får alltid motta en segerkrans av en kranskulla och sedan 1988 en kransmas i Tjejvasan. Dessa kan välja att antingen hänga kransen på segraren innan målgång eller göra det efter.

En av loppets mest kända profiler var Nils Karlsson, även känd som Mora-Nisse, som vann Vasaloppet 9 gånger. Utöver det tog han även 17 SM-guld och ett OS-guld 1948. Han räknas som en av Sveriges bästa skidåkare och kändes igen på sin röda mössa, som han alltid bar i tävlingarna.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter