söndag, 27 november

Förundersökningen mot Ericssons folkrättsbrott läggs ned

Telekomjätten omfattas redan av strukturell förundersökning av IS-brott med koppling till Sverige

Den svenska telekomjätten Ericsson ställdes i november 2019 under det amerikanska justitiedepartementets tillsyn, varvid en lång rad oegentligheter upptäcktes, bland annat avseende Ericssons verksamhet i Irak mellan 2011 och 2019. Det var mutor, dubbla lojaliteter, mellanhänder, betalningar till diffusa mottagare och kontantbetalningar direkt till Islamiska Staten i samband med utbyggnaden av mobilnätet i Irak.

Under Uppdrag Gransknings inslag om fallet med Ericsson och IS uttalade sig två av Sveriges främsta folkrättsjurister, som efter att ha läst internrapporten kunde konstatera en stor likhet med ett fall i Frankrike, där industrikoncernen Lafarge dömts för att ha mutat IS. Franska Högsta Domstolen fastslog efter fällande dom att mutbrott inte var tillräckligt. Koncernledningen ska prövas för ytterligare ett brott – medhjälp till brott mot mänskligheten.

Kort efter programmet sändes polisanmäldes Ericsson till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Anmälan gällde medhjälp till brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och folkmord samt medhjälp till folkrättsbrott. Efter cirkaa en månads granskning av polisanmälan mot Ericsson meddelade kammaråklagare Reena Devgun att förundersökning inte kommer att inledas.

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet driver sedan 2019 en så kallad ”strukturell förundersökning” av IS-brott i Syrien och Irak. Syftet är att hitta förövare med kopplingar till Sverige. Devgun meddelar i samband med beskedet att Ericssons brott i Irak kommer att omfattas i denna strukturella förundersökning. ”Här kommer vi att titta även på olika företag, bland annat Ericsson. Men jag har inte underlag att göra en individuell förundersökning mot Ericsson” säger kammaråklagare Reena Devgun.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Gävlebocken på plats

En hockeylegend har lämnat oss

Är gåtan om krigarkungens död löst?

Rekordstor ökning av elpriset